2 / 4

Bani mai sunt, increderea lipseste

Daca acum patru-cinci ani, toti jucatorii din piata cautau terenuri, planuiau dezvoltari masive, iar bancile ofereau finantari pentru aproape orice tip de produs, astazi situatia a luat o intorsatura dramatica. Chiar si asa, in timp ce unii dezvoltatori ingheata proiecte sau se pregatesc de o vanzare fortata, investitori cu lichiditati „stau la panda”, fiind pregatiti pentru oportunitatile pe care doar o piata blocata le poate aduce.

„Sunt multi investitori care vor sa intre in proiecte aflate in situatii dificile si primim des cereri pentru astfel de proiecte. Lumea inca are bani, este o problema de incredere insa. O persoana care, in sufletul sau este un investitor, cauta mereu o tranzactie buna”, spune Osnat Peled.

La inceputul activitatii, compania a fost interesata si de piata spatiilor de birouri, insa dupa o perioada de studiere, miza a revenit pe rezidential. „Birourile reprezinta o piata stabila, dar nu avem o cerere la fel de mare precum cea pentru apartamente”, afirma reprezentatul Mentor Finance. Compania are cativa clienti si din sectorul hotelier, insa cei mai multi continua sa provina din rezidential.

Astfel, intr-o perioada in care majoritatea companiilor fac concedieri si raporteaza afaceri mai mici decat in anii trecuti, Mentor Finance isi mareste echipa de 30 de angajati, iar criza ii aduce si mai multi clienti.

„Este cea mai buna perioada de cand am venit in Romania, adica in urma cu cinci ani. Furnizam servicii care nu sunt des intalnite pe piata locala, legam relatii cu clientii si totul este la un nivel personal. Chiar si in perioade de criza, trebuie sa oferi servicii bune, nu poti sta si astepta ca lucrurile sa se rezolve de la sine”, subliniaza Osnat Peled.

Consultantul crede ca spre sfarsitul anului vom vedea mai multi investitori straini pe piata imobiliara locala, insa acestia vor fi mai precauti, mai inteligenti si vor cheltui mai putin. Pe langa proiectele imobiliare, compania pariaza si pe dezvoltarea sectorului energetic, in special cel al energiei verzi.

„Sunt foarte multe fonduri care sunt interesate de pietele din Romania si Bulgaria. Insa, sectorul energetic nu este accesibil multor oameni, cum a fost cel rezidential. Cu toate acestea, este abia la inceput de drum, iar Romania are un mare potential”, mai spune Peled.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri