3 / 5

Finantarea birourilor verzi, mai usor de obtinut

Pentru Horatiu Florescu (foto), brokerul cu cea mai mare cota din piata spatiilor de birouri, o cladire verde inseamna, in primul rand, chiriasi mai puternici, reprezentati de companiile multinationale care se identifica cu conceptul de „green”. In plus, un dezvoltator cu un astfel de proiect are sanse mai mari sa obtina finantare.

„Daca o banca va avea de ales intre finantarea mai multor proiecte imobiliare, unul fiind cladire verde, atunci in mod sigur va alege sa-l finanteze pe acesta din urma. Calitatea chiriasilor este mai buna, iar acest lucru va conta in cazul unei posibile vanzari a proiectului”, a explicat Horatiu Florescu, presedinte si CEO al companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank.

Florescu a fost si agentul de inchiriere care a lucrat la negocierea contractelor de inchiriere semnate in cladirea The Lakeview, dezvoltata de AIG Lincoln si Fabian. In opinia sa, este nevoie ca dezvoltatorii sa inceapa sa priveasca mai atent constructia birourilor verzi, chiar daca asta inseamna costuri de constructie mai ridicate.

„Este adevarat ca, in cazul cladirilor care incearca sa obtina un rating excelent, costurile de constructie pot creste si 30%, insa in cazurile in care se incearca obtinera unui rating foarte bun, costurile sunt mai mici si, in mod sigur, vor fi ulterior recuperate. Dezvoltatorii din Romania nu pun inca suficient de mult pret pe cladirile verzi, dar pe masura ce va creste cererea pentru astfel de spatii vor trebui sa se adapteze, asa cum s-a intamplat si pe piata din Londra, in urma cu 10 ani”, adauga Florescu.

Parerea lui este impartasita si de Sven Lemmes, de la AIG/Lincoln, care este convins ca piata birourilor verzi din Romania va creste, chiar daca acest lucru nu se va intampla intr-o perioada de criza, cand toata lumea incearca sa economiseasca.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri