3 / 5

Credibilitatea pietei financiare din Dubai, puternic zdruncinata

Credibilitatea internationala a Dubaiului ca viitor pilon al finantelor mondiale a fost zdruncinata de anuntul surprinzator al grupului Dubai World, ce a solicitat un moratoriu de sase luni la plata datoriilor, estimeaza analistii, citati de AFP.

"Evolutia viitoare a situatiei si in special modul in care vor fi anuntate deciziile cruciale vor decide credibilitatea Dubaiului si pozitia sa ca centru financiar", a declarat Cubillas Ding, analist in cadrul grupului de consultanta Celent.

"Sistemul financiar legal din Dubai este pus la incercare pentru prima oara in ceea ce priveste modul de a interactiona cu comunitatea internationala. Nimeni nu vrea sa joace pe un teren unde regulile nu sunt clare", a explicat el.

Centrul financiar international din Dubai (DIFC), veritabil 'city offshore' deschis in 2004, este prezentat pe pagina sa de internet ca "centrul financiar international ce inregistreaza cea mai rapida crestere din lume". DIFC avea ambitia de a avea acelasi statut ca pietele financiare din Londra, New York si Hong Kong.

Dubai World a refuzat sa vanda active la pret redus

Dubai World a refuzat, inaintea solicitarii unui moratoriu de sase luni pentru plata datoriilor, sa cedeze la un pret scazut o parte din activele imobiliare si din investitii, potrivit presei locale din Dubai.

"Grupul a refuzat categoric in ultimele luni sa vanda mai multe active imobiliare si investitii la un pret scazut", au declarat surse anonime, citate de cotidianul Al-Ittihad, al guvernului din Abu Dhabi.

"Vanzarea activelor trebuie sa se faca pe o baza comerciala echitabila, care sa permita grupului sa-si realizeze obiectivele pe termen lung, nu din cauza presiunilor economice conjuncturale", a adaugat sursa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri