3 / 5

Ce proiecte de birouri mai incep in 2010?

Dupa marile livrari din acest an ale unor cladiri precum City Gate (44.000 mp), The Lakeview (24.400 mp) sau Euro Tower (16.800 mp), anul 2010 nu pare a fi unul propice pentru inceperea de noi proiecte.

“Nu cred ca in acest an vor mai fi incepute proiecte mari, intrucat bancile ofera foarte greu finantare si impun conditii greu de indeplinit, precum un grad de pre-inchiriere de 40-50% sau un nivel mult mai ridicat al chiriei fata de nivelul actual al pietei”, a explicat Marius Scuta.

Specialistul Jones Lang LaSalle adauga insa ca exista posibilitatea ca o companie foarte mare sa aiba nevoie de un spatiu mai larg, intr-o zona mai apropiata de centru decat actualul sediu si atunci sa incheie un parteneriat cu un dezvoltator. In afara acestui scenariu, posibilitatea de incepere a unor mari proiecte de birouri ramane redusa.

Cu toate acestea, Jones Lang LaSalle a fost numit agentul exclusiv de inchiriere pentru proiectul Hermes Business Park, amplasat pe bulevardul Dimitrie Pompeiu, care va avea, in prima faza, o suprafata de 15.000 mp.

Proiecte mai mici au fost anuntate in zona de sud a Bucurestiului, insa potentialul acestei zone pentru dezvoltarile de birouri ramane deocamdata scazut.

“Cred in potentialul zonei de sud, care poate fi promitatoare pentru activitatea companiilor de back office, insa acum este prea devreme. Sunt prea multe spatii libere in centrul si nordul Capitalei, iar mentalitatea sefilor de companii va face ca aceste zone sa fie cautate in continuare. Problema pentru dezvoltatorii care vor sa construiasca birouri in sud este ce chirie vor putea obtine acolo”, subliniaza Marius Scuta, precizand ca, datorita infrastructurii, chiriile pentru birourile din sudul Capitalei nu vor fi cele mai mici din piata.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri