4 / 5

Ce se intampla cu proiectele intarziate

In ceea ce priveste proiectele care vor fi livrate cu intarziere, situatia proprietarilor nu este tocmai fericita.

“Penalitatile pentru intarzierea unui proiect depind de la caz la caz, in functie de cum a fost negociat contractul dintre proprietar si chirias. Cel mai des se practica acordarea unei zile gratuite de chirie pentru fiecare zi intarziata”, afirma Scuta.

Astfel, proprietarii care vor livra proiectele cu un an intarziere vor fi nevoiti sa acorde chiriasului un an gratis. Alte variante mai sunt acordarea a doua zile gratuite chiriasului pentru fiecare zi de intarziere a proiectului, o suma de bani stabilia in contract sau plata chiriei pentru vechiul sediu al chiriasului de catre noul proprietar pana in momentul in care acesta din urma va finaliza proiectul.

Problemele proprietarilor nu se termina aici: cu o rata de neocupare in crestere pentru birourile pe care le detin, comisioanele platite agentilor de inchiriere au crescut considerabil in ultimul an comparativ cu 2007 sau 2008.

“Comisioanele consultantilor din piata de inchirieri de birouri au scazut atunci cand au reprezentat chiriasii, insa au crescut cu 100-150% in cazul in care consultantul a reprezentat proprietarul”, a incheiat Marius Scuta.

Jones Lang LaSalle este una din cele mai mari companii de consultanta imobiliara din piata locala, cu o cifra de afaceri de 2,8 milioane de euro in anul 2008. Recent, compania a reprezentat proprietarul cladirii Charles de Gaulle Plaza, fondul german de investitii GLL Real Estate Partners, intr-o tranzactie prin care Raiffeisen Bank si-a reinnoit contractul de inchiriere pentru cei 8.000 mp ocupati in cladirea de la Aviatorilor.

Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto






Inapoi la articol

Setari Cookie-uri