5 / 6

Certificatul energetic intra in scena

Dan Ioan Popp (foto), presedintele Impact SA, singurul dezvoltator roman listat la Bursa de Valori Bucuresti, este de parere ca piata locuintelor recent construite va creste semnificativ, intrucat circa 4.000-6.000 de apartamente stau nevandute.

In opinia sa, daca masura de ridicare a plafonului la 80.000 euro este cuplata cu revenirea obligativitatii introducerii auditului termoenergetic, atunci este posibil ca piata locuintelor vechi de clasa D si C sa isi continue declinul, in timp ce cele noi de clasa A si B sa stagneze.

“Procentele tranzactiilor cu apartamente de tip garsoniere, doua sau trei camere se vor modifica mai mult in favoarea apartamentelor cu trei camere si va creste numarul familiilor cu copii care se vor muta intr-o noua locuinta, prin Prima Casa. Totodata vor fi incluse in tranzactii si locuintele moderne, care au parcare sau garaj", explica Popp.

Obligativitatea certificatului energetic este un factor luat in calcul si de Silvia Vilceanu, manager al retelei Agentie.NET, din care fac parte site-uri precum imobiliare.net sau anunturiparticulari.ro.

“Daca se introduce certificatul energetic obligatoriu, care nu poate fi obtinut individual pentru un singur apartament, atunci se blocheaza vanzarile apartamentelor vechi. Singurele ramase pe piata sunt cele noi, care au deja certificat inca din faza de proiect, motiv suficient sa-i oblige pe oameni sa accepte actualele preturi. Daca se mareste plafonul, dezvoltatorii vor avea o motivatie suplimentara sa mentina sau chiar sa mareasca preturile”, explica Silvia Vilceanu.

In paralel, pe toate canalele media, toata lumea va sustine ca vor creste preturile si vom avea o perioada in care lumea va cumpara in disparare prin Prima Casa, continua Vilceanu.

Astfel, vor scadea stocurile de la dezvoltatori, acestia isi vor plati creditele luate de la banci, si banii impumutati de populatie se vor intoarce inapoi tot in banci, dar purtatori de dobanda 30 de ani.

“Efectele se vor face simtite doar cateva luni dupa care preturile isi vor relua trendul descendent. Cred ca cel mai corect ar fi ca piata sa regleze singura pretul, fara interventia brutala a statului”, a incheiat managerul Agentie.NET.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri