3 / 5

Cine sunt investitorii anului 2010?

Tot pe segmentul de birouri, bancile s-au aratat a fi printre cei mai activi jucatori din piata in primele luni ale acestui an. Astfel, Piraeus Bank s-a mutat in propriul sediu, amplasat in zona Piata Victoriei, iar Unicredit Tiriac Bank a anuntat ca isi va reloca sediul intr-o cladire construita de firma Bog'Art in zona Bulevardul Expozitiei, data mutarii fiind estimata pentru anul 2012.

“Vom vedea tot mai multe banci care isi construiesc propriile sedii. Cele mai multe au cate un vehicul de investitii in real estate si nu mai sunt motivate sa plateasca un dezvoltator, care va vinde cladirea respectiva unui investitor, cand banca poate sa faca acelasi lucru in interiorul sau”, afirma Cristian Ustinescu.

Consultantul DTZ Echinox este de parere ca pentru marile companii momentul de fata reprezinta o oportunitate, deoarece costul constructiei este mic si justifica o cheltuiala proprie. “Platesc acum cladirea la un cost redus, in doi-trei ani va fi gata si, tot atunci isi revine piata, astfel incat o vinde fondului de investitii al bancii. Avantajul este dat de capex-ul (n.r: cheltuieli pentru investitie) mai mic fata de in anii trecuti”, explica Ustinescu.

In ceea ce priveste atitudinea investitorilor, acestia sunt din ce in ce mai dornici sa isi aloce fondurile, in special jucatorii din private equity (n.r: fonduri private de investitii), pentru care 2010 este ultimul an in care isi pot plasa banii pe produse de buna calitate, amplasate in zone centrale.

“Din 2011, investitorii institutionali vor pune pixul pe hartie. Sunt jucatori care vin cu randamente la jumatate, dupa ce «au dormit» in ultimii doi ani, acumuland bani. Bataia va fi pe cladiri de birouri din zone bune, retail si spatii industriale”, declara Cristian Ustinescu.

Cat despre investitorii din private equity, acestia se vor orienta catre produse de nisa, precum cladiri de birouri si parcuri de retail de mici dimensiuni, proiecte rezidentiale si chiar terenuri, spune Ustinescut, argumentand ca doar din astfel de produse mai pot obtine randamentele pe care le-au promis actionarilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri