4 / 5

La ce tipuri de tranzactii am mai putea asista

Dupa ce in ultimii ani, bancile au finantat aproape orice proiect imobiliar, acum iau in calcul renuntarea la participatiile detinute, primele pe lista fiind proiectele rezidentiale.

“Avem discutii cu mai multe banci grecesti, pentru produse in cazul carora sunt dispuse sa faca o intelegere cu un potential investitor, care sa preia expunerea bancii respective. Se vorbeste de 18 luni de gratie, o restructurare a finantarii actuale si, in cazul in care proiectul nu este finalizat, chiar de un nou aport din partea bancii”, explica Ustinescu, adaugand ca in curand vor fi incheiate mai multe tranzactii, in special pe segmentul rezidential.

Printre bancile cu cele mai mari expuneri pe segmentul rezidential se numara Alpha Bank, care a finantat proiecte precum Asmita Gardens, Green Vista sau Blue Tower, Banca Romaneasca (Platinum Towers si Upground) si Bancpost.

Alte tranzactii pe care seful departamentului de investitii al DTZ Echinox le asteapta in acest an sunt reprezentate de asa-numitele sales and lease back, tranzactii prin care o companie vinde o proprietate si apoi o foloseste in calitate de chirias.

Cred ca anul acesta se vor intampla mai multe sales and lease back-uri, un astfel de exemplu putand fi dat de Petrom. In plus, mai sunt cateva business-uri, unele romanesti, care au nevoie de lichiditati si «stau pe asset-uri». Este varianta tipica a antreprenorului roman: vrea sa detina sediul in care isi desfasoara activitatea”, afirma Ustinescu.

In ceea ce priveste tranzactia prin care Petrom ar putea vinde proiectul Petrom City, unde compania isi va muta sediul la sfarsitul anului, Ustinescu este de parere ca sunt putine sanse ca aceasa vanzare sa fie finalizata in acest an.

“Cei de la Petrom vor sa obtina cel putin 150 milioane de euro pentru Petrom City, insa anul acesta, din punctul de vedere al marilor investitori, Romania nu este pregatita sa plaseze nici macar 50 milioane de euro intr-o singura investitie”, a incheiat Cristian Ustinescu.

DTZ Echinox este unul in cei mai importanti jucatori din piata locala de consultanta imobiliara, cu o cifra de afaceri de circa 3 milioane de euro in 2009. Actionarii companiei sunt Mihnea Serbanescu (66,1%), Tim Wilkinson (17,25%), Cristian Ustinescu (6,66%) si Oana Iliescu, Mihaela Pana si Bogdan Sergentu, fiecare cu o participatie de 3,33%, potrivit datelor de la Registrul Comertului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri