3 / 5

"Este o taxa pe lux"

Valentin Ilie (foto), CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, este de parere ca masura propusa de premierul Emil Boc nu va schimba fundamental piata imobiliara, intrucat cei care detin mai multe proprietati sunt, de obicei, persoane fizice care au si o casa de vacanta sau investitori.

“In cazul persoanelor fizice, poate fi considerata o taxa pe lux, intrucat cine isi permite sa detina mai multe proprietati, cum ar fi o casa de vacanta, isi permite si un impozit mai mare. Nici in cazul investitorilor nu va fi o problema, pentru ca proprietatile respective genereaza venituri. Fireste, o impozitare suplimentara le va modifica business plan-urile”, ne-a explicat Valentin Ilie.

In opinia sa, masura de supraimpozitare s-ar putea reflecta in cresterea usoara a chiriilor, atat pe segmentul rezidential, cat si pe segmentul comercial, exceptand cazul in care proprietarii nu vor fi dispusi sa-si ajusteze asteptarile in jos.

O problema ar putea fi intampinata in cazul persoanelor fizice care au mostenit diferite proprietati. “De cele mai multe ori, astfel de proprietati nu sunt intr-o stare foarte buna, astfel incat sa poata fi cu usurinta vandute sau inchiriate. Aceste persoane vor fi afectate, daca noua masura de impozitare se va aplica si in cazul lor”, a adaugat Ilie.

In luna aprilie, chiriile medii solicitate de proprietari pentru apartamentele din Capitala s-au stabilizat, fiind cuprinse intre 264 euro pentru o garsoniera si 736 de euro pentru apartamentelor cu patru camere, potrivit celui mai recent studiu al portalului anunturiparticulari.ro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri