4 / 6

Ce cauta retailerii: Trafic pietonal intens si chirii mici

Cele mai cautate spatii sunt cele de aproximativ 100 mp in zonele aglomerate ale Bucurestiului, poluri cu trafic foarte mare, in primul rand pietonal, intersectii mari ca Delfinului, Lujerului, Doamna Ghica, Big Berceni sau Moghioros, precum si un trafic auto consistent, spune Alexandru Preda, de la Colliers.

In ceea ce priveste suprafetele cautate, cele mai cautate sunt spatiile cu cel mult 100 mp, insa retailerii manifesta in prezent interes si pentru spatii cu suprafete mai mici, fata de anii trecuti cand cererea era pentru spatii mari, peste 300 mp, adauga Cristina Burlacu, consultant in cadrul Cushman & Wakefield.

„Cele mai cautate sunt spatiile mici, cu suprafete cuprinse intre 10-50 mp. Cuvintele cheie ar fi «trafic pietonal foarte intens si chirii mici». Exista cereri pentru magazine second-hand, magazine alimentare, minimarketuri, cafenele, restaurante, etc. Spre deosebire de anii trecuti, in care clientii, de regula, reprezentau lanturi de retail, in acest moment se observa aparitia unor jucatori noi sau profitand de scaderea chiriilor”, subliniaza Alecu, de la Regatta.

Clientii cu putere financiara care profita de situatia actuala pentru a-si extinde retelele sau chiar a incerca noi concepte reprezinta, in opinia lui Alexandru Preda, prima categorie de clienti. O alta categorie este reprezentata de jucatori din diverse domenii, producatori care din considerente de lichiditate se extind si in retail, nu numai in distributie. Acesti jucatori practica preturi mici, sub media industriei, dar nu au o experienta in retail.

Pe langa aceste doua categorii, mai exista lanturi consacrate de banci, farmacii, cazinouri etc. care profita de ocazie si isi acopera zonele in care n-au reusit in perioada de boom a industriei sa gaseasca spatii sau care isi relocheaza unitatile unde platesc chirii exorbitante si proprietarii au refuzat renegocierile.

“In cele din urma, exista cateva branduri de lux care isi vor permite in aceasta perioada chiriile din zonele exclusiviste precum Calea Victoriei. Vom avea cateva deschideri ale unor nume importante pana la finalul anului”, spune Preda.

Citeste in ultimul slide estimari despre piata de inchirieri de spatii stradale.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri