2 / 5

Un impuls pentru sectorul constructiilor

Filip Stoica, presedintele ANEVAR, este de parere ca un avantaj al masurii initiate de guvern este ca ar putea contribui la relansarea economica in serviciile de constructii, al materiallor de constructii si comertului cu acestea. Opinia sa este intarita si de Marcel Barbut (foto), de la AdePlast Oradea.

“In mod sigur aceasta lege mult asteptata va influenta pozitiv sectorul constructiilor, dar ea trebuie completata cu indicatii clare de renovare. Sa nu folosim sistemul romanesc «lasa ca merge si asa». Spre exemplu, reabilitarea termica a fost un fiasco total. Preturi umflate, licitatii trucate si lucrari de mantuiala date la plata de un diriginte de santier cu buzunare largi. Este adevarata insa ca a dus o miscare in zona noastra de activitate”, explica proprietarul AdePlast.

Barbut povesteste ca a propus la o intalnire cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului ca statul sa dea producatorilor o garantie guvernamentala, iar constructorii sa crediteze statul pana la un an.

“Propunerea a fost partial preluata. S-au dat garantii guvernamentale de 50 milioane asociatiilor de locatari. Este o suma mica, dar sunt sigur ca va avea succes. Preturile se vor reduce la o treime iar lucrarile vor fi de calitate. Daca asociatiile de locatari sunt inteligente, vor negocia cu un constructor manopera si vor chema la licitatie producatorii de materiale de constructii, astfel incat vor beneficia de preturi corecte si calitate buna”, detaliaza el.

Pana sa se ajunga la renovarea obligatorie a caselor, Valentin Ilie, de la Coldwell Banker, considera ca orice proprietate ar trebui sa aiba o mentenantei preventiva, care pe langa faptul ca nu lasa proprietatea sa ajunga in stare de degradare, are costuri mult mai mici decat o eventuala reparatie capitala.

“Sunt tari in care, pentru anumite tipuri de cladiri, proprietarul primeste notificarea din partea autoritatilor, iar daca acesta nu repara cladirea, autoritatile incep reparatiile fara acordul sau si il factureaza pentru lucrarile efectuate. Daca proprietarul nu plateste aceste reparatii, autoritatile incep executarea silita a sumei neplatita, putandu-se ajunge chiar si la vanzarea cladirii”, explica seful Coldwell Banker.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri