4 / 5

Ce se intampla daca proprietarii nu au bani

Valentin Ilie (foto), CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania, spune ca propunerea Guvernului este una buna, insa aplicarea sa ar putea conduce la aparitia mai multor probleme, cea mai importanta fiind legata de finantarea lucrarilor.

“Ce se intampla in cazul in care proprietarul nu are fondurile necesare si nu este nici eligibil pentru un imprumut, chiar si in conditiile in care veniturile sunt peste salariu mediu net?”, se intreaba Ilie.

Conform proiectului de ordonanta, proiectarea si executarea lucrarilor de interventie trebuie asigurate, pe cheltuiala proprie, de catre proprietarii constructiilor. Prin exceptie, autoritatile locale vor putea acoperi costurile, partial sau integral, prin bugetul local, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie, dar numai pentru persoanele care nu pot finanta lucrarea si dovedesc ca au venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie.

O alta problema semnalata de seful Coldwell Banker ar putea fi viteza cu care se obtin avizele si autorizatiile de constructie, ceea ce inseamna ca primariile ar trebui sa aiba un departament special pentru aceste autorizatii.

Si durata lucrarilor de renovare ar putea da batai de cap, daca proprietarul incepe amenajarile si isi epuizeaza fondurile. In acest caz, cladirea ar ramane partial finalizata, iar cele sase luni propuse in ordonanta pot fi prelungite la nesfarsit.

“Ar fi foarte bine daca lucrarile de renovare ar incepe numai dupa ce intreg bugetul din devizul general este disponibil”, a incheiat Valentin Ilie.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri