3 / 5

Cum vor fi influentate preturile locuintelor

Valentin Ionescu, director de vanzari in cadrul departamentului rezidential al agentiei imobiliare Galaxy Imob, este de parere ca initiativa autoritatilor va reda Bucurestiului statutul de capitala europeana, stopand gradului ingrijorator de deteriorare la care s-a ajuns in zonele care i-au adus pe vremuri denumirea de Micul Paris. “Aceste zone au ajuns astazi deprimante din punct de vedere estetic, majoritatea fiind un pericol public”, subliniaza oficialul Galaxy Imob.

In ceea ce priveste influenta pe care aceasta normativa o va avea asupra preturilor, Ionescu spune ca sunt posibile doua variante.

“Daca lucrarile vor fi executate prin finantare proprie, probabil ca prima reactie a proprietarului in cazul ofertarii la vanzare va fi de crestere a pretului initial. Sa nu uitam insa ca piata este intotdeauna acea care decide, astfel ca in timp se va produce alinierea la pretul corect”, explica Valentin Ionescu.

Pe de alta parte, daca lucrarile vor fi finantate de catre autoritatea locala, iar proprietarii nu vor fi in pozitia de a putea returna sumele aferente, pretul de listare va intra in scadere vertiginoasa pana se va intalni cu cererea, pentru a se evita complicatiile ulterioare descrise in actul normativ, a adaugat reprezentantul Galaxy Imob.

Pentru lucrarile de interventie, prin derogare de la lege, proprietarii vor fi scutiti de plata cotei de 0,7%, catre Inspectoratul de Stat in Constructii, si 0,5%, catre Casa Sociala a Constructorului, din cheltuielile cu lucrarile de interventie, iar taxa pe valoarea adaugata aplicata asupra pretului materialelor de constructii folosite va fi recuperata in cuantum de 50%, in calitate de beneficiari ai lucrarilor.

Daca proprietarul realizeaza lucrarile de interventie in regie proprie, acesta va fi scutit de la plata impozitului pe cladire, datorat pentru anul fiscal in care au fost executate lucrarile.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri