4 / 5

Ce trebuie sa invete dezvoltatorii imobiliari

Dupa ce in ultimii ani multe proiecte imobiliare au ramas la stadiul de structura sau doar pe hartie, managerul CBRE Romania spune ca este momentul ca dezvoltatorii imobiliari sa invete din greseli si sa tina cont de cateva aspecte fundamentale.

“Cine intra acum pe piata trebuie sa nu uite niciodata ca imobiliarele tin extrem de mult de locatie. Al doilea aspect este ca niciodata valoarea terenului nu trebuie sa depaseasca o anumita limita: pentru retail este de 10-15% din investitie. S-a uitat de aceste lucruri si sunt foarte multe proiecte oprite sau care au dat rateuri”, subliniaza consultantul.

In plus, dezvoltatorii trebuie sa inteleaga valoarea consultantei, sa fie deschisi in a intreba si sa "stoarca de informatii” consultantii imobiliari pentru constructiile lor.

“Nu in ultimul rand, trebuie sa construiasca corect. Se poate intampla un cutremur si riscam sa vedem cladiri care cad in timpul zilei”, spune managerul.

In ceea ce priveste greselile din trecut, Lucianu este de parere ca toata lumea a plusat: bancile care imbiau clientii cu tot felul de credite, dezvoltatorii care construiau pe un teren de 100 mp un zgarie nori si cumparatorii care achizitionau orice, legati la ochi ca puteau accesa banii foarte usor si fara a se gandi la ziua de maine.

“Nu s-au gandit la ratele lunare si nici la costurile de intretinere, care nu sunt deloc mici in cazul blocurilor noi. De aceea, cand iti vine factura la lumina nu stii daca este rata la banca, o amenda sau altceva”, a incheiat Radu Lucianu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri