2 / 5

Companiile au inchiriat circa 170.000 mp de birouri

Comparativ cu aceeasi perioda a anului trecut, volumul de inchirieri a crescut in primele trei trimestre, depasind asteptarile de la inceputul anului, spune Marius Scuta (foto), de la Jones Lang LaSalle. Volumul de spatii ce va fi dat in folosinta in acest an este prea mare pentru a specula ca 2011 va fi din nou un an al proprietarilor, spunea in ianuarie consultantul.

“In primele noua luni ale acestui, pe piata de birouri s-au tranzactionat cu 150% mai multe spatii comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, respectiv 173.000 mp fata de cei 70.000 mp inchiriati in 2009”, afirma specialistul Jones Lang LaSalle.

Mai putin optimiste sunt cifrele The Advisers/Knight Frank, care indica un volum de circa 160.000 mp tranzactionati in primele noua luni ale anului, in crestere cu 60% fata de intregul volum tranzactionat in anul 2009. Mai mult, Horatiu Florescu spune ca trebuie sa luam in calcul ca o parte din aceste tranzactii au fost incepute anul trecut, insa perioada de analiza a pietei si negocierea au fost mai lungi.

In ceea ce priveste profilul companiilor care au decis sa isi mute sediul in acest an, cele mai active companii au fost cele din domeniul bancar, medical si IT. De exemplu, compania de servicii medicale Sanador a inchiriat o cladire cu o suprafata inchiriabila de 11.735 mp, amplasata pe strada Sevastopol, in apropiere de Piata Victoriei, in timp ce UniCredit Tiriac Bank a anuntat pre-inchirierea unei suprafete de 15.000 mp intr-o cladire ce va fi livrata anul viitor.

“Daca pentru banci tendinta este sa semneze contracte de pre-inchiriere sau sa-si construiasca singure viitorul sediu de birouri unde urmeaza sa-si consolideze business-ul, pentru companiile din domeniul medical sau IT tendinta este de relocare pe motiv de reducere de cost, o locatie usor accesibila pentru clienti si angajati”, explica Marius Scuta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri