1 / 5

Chiriile au continuat sa scada

Anul 2010 a inceput intr-un ton optimist pentru piata spatiilor de birouri: Rompetrol anunta in luna ianuarie ca a inchiriat 9.000 mp in turnurile City Gate de la Piata Presei, Raiffeisen Bank isi prelungea contractul pentru cei 8.000 mp ocupati in Charles de Gaulle Plaza, iar Wipro Technologies inchiria 4.500 mp in birourile omului de afaceri Ovidiu Sandor din Timisoara. Din punct de vedere al tranzactiilor, categoric pentru piata de birouri a fost un an mai bun, insa chiar si asa, revenirea este inca departe.

“Primele noua luni ale anului au prezentat semne de revigorare, dar inca ne confruntam cu ezitari, in special din partea chiriasilor. Deciziile se iau in continuare cu greutate, iar negocierile dureaza o perioada lunga de timp”, rezuma Horatiu Florescu (foto), CEO si presedinte al companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank.

Brokerul a intermediat in acest an una dintre cele mai mari tranzactii din piata de birouri, incheiata de Oracle Romania, care si-a prelungit cu inca cinci ani contractul pentru cei 7.173 mp de birouri ocupati in Oracle Tower si a inchiriat 7.000 mp in cladirea Nusco Tower. Insa chiar si intr-o piata cu mai multe tranzactii, chiriile spatiilor de birouri au continuat sa scada usor in primele noua luni ale acestui an.

“In comparatie cu sfarsitul anului 2009, chiriile au scazut cu aproximativ 5% in cazul spatiilor centrale si semi-centrale si cu 15% in zonele periferice ale Bucurestiului. Proprietarii au continuat sa atraga chiriasii oferindu-le stimulente financiare precum perioade de chirie gratuita - intre 2 si 6 luni in functie de durata contractului - locuri de parcare gratuite sau buget alocat pentru amenajarea noului spatiu”, adauga Florescu.

Trendul descrescator al chiriilor pentru spatiilor de birouri din principalele zone de afaceri ale Bucurestiului este vizibil nu atat in chiriile cerute de proprietari, cat in stimulentele oferite de acestia pentru potentialii chiriasi, stimulente care au crescut simtitor in ultima perioada, subliniaza Marius Scuta, seful diviziei de birouri a companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

“Chiriile au inregistrat o scadere usoara, de la 19-20 euro/mp/luna in trimestrul al doilea, la 19 euro/mp/luna in trimestrul al treilea. La aceste chirii se aplica lunile libere de plata a chiriei, ceea ce scade chiria cu 1- 3 euro/mp/luna , in functie de parametri precum suprafata inchiriata, numele chiriasului sau perioada de inchiriere”, explica Marius Scuta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri