4 / 5

Pariul consultantilor: volumul birourilor goale

In acest an, gradul total de neocupare in cladirile de birouri a ramas similar cu cel de anul trecut, osciland intre 19-20%, potrivit datelor furnizate de consultantul imobiliar The Advisers/Knight Frank. Cel mai ridicat nivel de neocupare se gaseste in zona periferica a Capitalei. Cum insa in perioada 2009 -2010 au fost incepute putine proiecte de birouri, in urmatorii doi ani consultantii spun ca nu vom asista la livrarea de foarte multe spatii noi.

“Luand in calcul cererea existenta in piata si suprafetele disponibile, cred ca pe termen mediu vom asista la o reducere a spatiilor valabile, ceea ce va conduce la scaderea ratei de neocupare. In cazul locatiilor foarte bune, chiriile ar putea urca cu 10-15%”, afirma Horatiu Florescu.

Pe de alta parte, Catalina Jigman se asteapta in continuare la un nivel ridicat de tranzactii, dar si la mai multe spatii de birouri goale.

“Dupa un trimestru atat de bun, ne asteptam ca la sfarsitul anului nivelul de tranzactionare sa atinga cote similare, insa estimam si o crestere a ratei de neocupare in conditiile in care se vor livra un numar insemnat de cladiri. Cele mai importante livrari sunt: Crystal Tower, Platinum Business & Convention Center si Swan Office Park”, a incheiat consultantul CBRE.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri