Cumpărătorii de locuințe scumpe din România au câteva criterii destul de clare și de simple atunci când sunt dispuși să achite câteva sute de mii sau chiar milioane de euro pe un penthouse sau o vilă.

Am stat de vorbă cu Andreea Comșa, CEO și fondatoare a Premier Estate Management, companie de consultanță imobiliară care are în portofoliu și apartamente de 2,5 milioane de euro.

Ne-am gândi că lista de pretenții ale bogaților este una lungă și complicată, dar criteriile cele mai importante sunt destul de directe, dar sunt aspecte la care țin neapărat, mai ales ținând cont de banii care sunt dispuși să-i cheltuie.

Zona și spațiile mari

Și pentru că sunt pregătiți să cheltuie sume importante în achiziția unei locuințe de lux, aspectul cel mai important observat în rândul celor cu posibilități este cel al zonei.

Zona este cea care departajează locuințele de lux de locuințele din clasa medie. Evident, pentru fiecare, «zonă» poate să însemne altceva, deoarece unul vrea în Primăverii, altul Aviatorilor sau Kiseleff, Dorobanți-Capitale. Cam acestea sunt cele mai scumpe zone din București. În mod tradițional, încă de dinainte de ‘89, sunt cunoscute ca fiind zonele de lux din Capitală”, ne-a mai explicat Andreea Comșa.

Andreea Comșa - CEO Premier Estate Management(Andreea Comșa, CEO și Fondator Premier Estate Management - sursa foto: Compania)

Potrivit ei, după acestea urmează zona Herăstrău, Grădina Icoanei, care este o zonă, în mod tradițional, burghezo-aristocrată, și Floreasca, o zonă care a devenit tot mai scumpă în ultimii ani.

Al doilea criteriu important pentru bogați este suprafața, care, evident, trebuie să fie generoasă. Un apartament de lux, indiferent de zonă, indiferent de finisaje, nu se poate încadra la capitolul de lux dacă are suprafețe mici.

Un alt criteriu care a devenit important mai ales în ultimii ani, fiind subliniat de tot mai mulți reprezentanți din piața imobiliară, este cel al spațiilor luminoase și deschise. Se caută spațiile cu suprafețe vitrate mari, astfel încât locuința să beneficieze de cât mai mult lumina naturală.

Pentru cei care vor să cumpere un penthouse de peste un milion de euro sunt foarte importante terasele, care trebuie să fie și ele foarte spațioase.

Andreea Comșa este, însă, intrigată de frecvența cu care este folosit termenul de «penthouse».

La noi, termenul este folosit excesiv, pentru apartamente care nu sunt penthouse. Nu orice apartament de la ultim etaj, care costă 200.000 – 300.000 de euro este penthouse. Conceptul de penthouse nu are cum să coste mai puțin de 500.000 de euro”, mai spune Andreea Comșa.

Evident, consultantul în imobiliare afirmă că nu valoarea este ceea ce face un apartament să fie penthouse, fiind necesare îndeplinirea mai multor criterii ce țin de construcție, arhitectură și amenajare.

Potrivit acesteia, un apartament care se încadrează cu adevărat în criteriile a ceea ce reprezintă un penthouse nu poate fi atât de ieftin, pentru că vorbim de o locuință specială, construită după anumite cerințe care o fac să se încadreze în această categorie, ceea ce nu se întâmplă cu multe apartamente din România care sunt vândute cu această etichetă.

Băile sunt cele care contează la capitolul amenajare, restul e mai puțin important

baie de lux(Sursa foto: Premier Estate Management)

La categoria finisaje, pentru bogați sunt foarte importante băile. Potrivit consultantului cu peste 17 ani de experiență pe piață, apartamentele cu băi frumos amenajate au șanse foarte mari să-și găsească doritori, băile fiind unele dintre cele mai complicate zone din locuință în care poți interveni ulterior pentru o reamenajare. Atât din prisma disconfortului creat de lucrările de reamenajare, dar și cea a costurilor.

Am întâlnit și situații în care băile erau ireproșabile, dar nu erau pe gustul viitorilor proprietari, care au ales să le refacă cu totul. Desigur, acestea sunt situații foarte rare. În general, în băi, dacă vrei să impresionezi, trebuie să ai piatră naturală, cele mai bune obiecte sanitare, să fie scumpe, de la branduri pe care oamenii le recunosc ușor”, ne-a mai explicat Andreea Comșa.

Aspectul bucătăriilor este și nu prea foarte important, deoarece, în cazul celor cu bani mulți, de cele mai multe ori, proprietarii preferă să și le personalizeze, așa că varianta livrării unei bucătării complet utilate și mobilate s-ar putea să fie un joc de noroc din partea dezvoltatorilor.

Bucatarie de lux

(Sursa foto: Premier Estate Management)

De altfel, potrivit Andreei Comșa, în cazul locuințelor de lux pe care cumpărătorii achită milioane de euro, aspectul amenajărilor încăperilor din faza de proiect nu este atât de important, deoarece, mulți dintre cei care își permit astfel de locuințe preferă să le amenajeze după gustul lor.

Astfel spus, bogații ar prefera să înțeleagă și să vadă posibilitățile de amenajare pe care le pot oferi astfel de locuințe, decât să vadă un apartament amenajat pentru ei de către dezvoltator. Și problema nu ar fi aceea că dezvoltatorul nu ar putea aranjeze frumos o locuință de lux, ci pur și simplu ar putea alege o variantă care nu se potrivește cu gusturile potențialului cumpărător.

„De aceea, nu o să vezi prea multe penthouse-uri amenajate în proiectele noi înainte de a fi vândute”, ne-a mai spus Andreea Comșa.

În principiu, acești cumpărători cam știu ce vor de la locuințele lor, nu vor să le spună alții cum ar trebui să arate căminul lor.

Pedigree-ul complexului

Deși nu este cu adevărat un criteriu de care țin toți cont, un proiect de lux poate deveni și mai atractiv prin componența locatarilor deja existenți.

Contează și comunitatea, în sensul că poate mai locuiește cineva important acolo, cineva cunoscut, ne-a mai spus Andreea Comșa.

De asemenea, un complex rezidențial poate ieși în evidență în ochii cumpărătorilor cu posibilități ridicate și prin anumite facilități, cum ar fi existența unei recepții reprezentative. Această categorie de cumpărători nu vor doar un apartament în care să locuiască, vor experiența de a locui într-un complex de lux, aspecte care să-i facă să simtă că locuiesc într-un loc special.

Nu în ultimul rând, contează și priveliștea, pentru că nu vrei să dau un milion de euro sau mai mult pe un apartament și să ai parte de o priveliște care să-ți strice buna dispoziție.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri