3 / 5

Subinchirierile au reprezentat 10-20% din tranzactii

Trimestrul trei a adus un nivel de tranzactionare extrem de ridicat, fiind cel mai productiv din ultimii doi ani, spune Catalina Jigman (foto), coordonatoarea departamentului de birouri al companiei CB Richard Ellis (CBRE). Cererea a provenit in proportie de peste 65% dinspre contracte de inchiriere noi, restul fiind procese de renegociere si prelungire de contract.

Un segment in crestere a fost si cel al subinchirierilor, dupa ce in anii de boom ai pietei imobiliare companiile au inchiriat suprafete care acum s-au dovedit prea mari. “Subinchirierile reprezinta un segment de piata in crestere in perioada aceasta, dar din totalul tranzactionat acestea nu inseamna mai mult de 5 -10%”, afirma Jigman.

Opiniile consultantilor cu privire la acest subiect sunt insa impartite. “Subinchirierile au reprezentat aproximativ 20% din suprafata totala tranzactionata. Este dificil de oferit o suprafata, intrucat multe dintre subinchirieri nu au fost facute publice”, recunoaste Horatiu Florescu.

O motivatie puternica pentru relocarea sediilor a fost si reducerea costurilor, companiile incercand fie sa gaseasca spatii mai mici, fie chirii mai scazute. “Cred ca mai mult de 50% din cererile de birouri au fost luate pe motiv de reducere de costuri, restul procentelor fiind acoperite de companii care au urmarit consolidarea business-ului sau calitatea spatiilor de birouri”, declara Marius Scuta, de la Jones Lang LaSalle.

Din cauza restrangerii activitatii multor companii din ultimii doi ani, la inceputul acestui an, pe piata de birouri au aparut un numar ridicat de spatii cu accesibilitate si specificatie tehnica buna, explica Horatiu Florescu. “Multe companii care aveau sediile in zonele limitrofe ale orasului s-au putut indrepta catre zone si cladiri mai bune, la preturi asemanatoare cu cele platite pentru vechile locatii”, subliniaza consultantul.

Un alt motiv a fost reprezentat de costurile ridicate de intretinere, spune Catalina Jigman, de la CBRE. “Unele companii aleg relocarea deoarece au nevoie de o suprafata inchiriata mai mare, altele pentru ca sunt nemultumite de taxele de mentenanta, care in cazul unor cladiri cu o vechime de peste cinci-sapte ani, nerenovata, poate depasi 5,5 euro/mp/luna”, afirma ea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri