2 / 5

Piata cumparatorilor se reduce la 30% dintre clienti

Din totalul tranzactiilor incheiate in acest an de agentia imobiliara RE/MAX Advantage pe piata de locuinte, circa 30% au fost reprezentate de apartamente construite inainte de cutremurul din anul 1977. Insa, pentru apartamentele construite inainte de 1977, trebuie facuta o distinctie intre stilul si tipul de cladiri, subliniaza Bogdan Mihalcea (foto), de la RE/MAX Advantage.

“Pana in anii 1950 discutam de un anumit tip de proprietati, cu un stil architectural distinct, camere spatioase, inalte si luminoase, foarte bine compartimentate, cu fatade impresionante si intrari generoase. Majoritatea cladirilor sunt amplasate in zone foarte bune, iar structura imobilului, in cele mai multe cazuri este dispusa pe trei niveluri. Acest tip de proprietati este cautat de 65-70% dintre clientii care se orienteaza si catre constructii vechi”, explica Mihalcea .

Cea de-a doua categorie o reprezinta cladirile construite intre 1950-1977, unde majoritate au peste patru niveluri, cele mai frecvente avand sase sau opt etaje. Aceste imobile au suprafete mai reduse, purtand amprenta perioadei comuniste si sunt cautate de cel mult 40% dintre clientii dispusi sa cumpere o proprietate veche.

De multe ori, clientii refuza sa primeasca oferte pentru apartamentele construite inainte de 1977 si chiar pun aceasta conditie pe primul loc atunci cand stabilesc criteriile de vizionare impreuna cu agentii imobiliari, spune Alexandru Pricop, de la Coldwell Banker Banu Manta.

“Exista un segment de cumparatori care fie sunt limitati de buget - cel mai important criteriu in piata veche, fie din motive personale - potentiala locuinta achizitionata este apropiata de cea a familiei, aleg sa cumpere apartamente construite inainte de ‘77. Insa 6-7 cumparatori din 10 prefera apartamentele construite dupa ‘77”, precizeaza Pricop.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri