2 / 6

Vaccinul a fost dezvoltat prea repede ca să fie sigur

Aceasta este o altă teorie intens vehiculată în spațiile media. Spre deosebire de celelalte, aceasta își poate găsi o oarecare motivație, deoarece publicul larg este informat cu privire la anii de muncă necesari creării unui nou vaccin. Iar faptul că antidotul COVID a apărut în mai puțin de un an a pus pe gânduri pe unii dintre noi.


Cu toate acestea, teoria este demontată de câteva realități importante. Oamenii de știință nu au început de la zero cu acest antidot anti-COVID. Aceștia studiază de ani buni ramurile SARS și MERS, din familia coronavirusurilor. În plus, testările vaccinurilor au început mult mai rapid, deorece au existat zeci de mii de voluntari din întreaga lume care au vrut să ia parte la proces. Testările implică vaccinarea unei jumătăți din voluntari cu serul propriu-zis, celeilalte jumătăți fiindu-i administrat un tratament placebo.


Ulterior, după ce un anumit număr de persoane au contractat virusul, experții compară câți dintre cei vaccinați cu serul propriu-zis s-au îmbolnăvit și câți au fost ”tratați” placebo. Având în vedere rapiditatea cu care virusul se transmite, rezultatele au fost obținute mult mai repede.


Un alt motiv pentru care vaccinul a apărut mai devreme decât ne așteptam este colaborarea la nivel global. De obicei, cercetătorii trebuie să aștepte o bună perioadă pentru sponsorizare sau fonduri, pentru participanți la teste, dar și pentru aprobări. Dar deoarece COVID a fost prioritatea numărul 1 pentru toate statele, toate celelalte proceduri nu au mai constituit o problemă.


În plus, toate aceste vaccinuri au trecut prin același număr de teste și proceduri prin care ar trece oricare alt tratament nou creat, nu a fost sărit niciun pas din procesul de creare. Cât despre grupurile pentru care mai este nevoie de cercetarea funcționării antidotului, acestora nu le-a fost administrată nicio mostră de ser (cum ar fi femeile însărcinate).


De asemenea, un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății explică de ce vaccinul anti-COVID a fost creat mai repede decât celelalte tratamente asemănătoare.



Sursa Video: Facebook/ World Health Organization (WHO)


Acestuia i se adaugă și Răzvan Cherecheș, expert român în sănătate, care se folosește de o instituție internațională specializată în analiza datelor pentru a prezenta evoluția cercetărilor științifice în medicină, prin prisma creării vaccinurilor.



Sursa Foto: Facebook Răzvan Cherecheș/ preluare Our World in Data


Sursa Foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri