2 / 7

Impactul cu un asteroid mare poate duce la sfarsitul lumii

Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Capitala, a declarat ca, stiintific, speculatiile legate de sfarsitul lumii de pe 21 decembrie 2012 nu sunt adevarate. El precizeaza ca un impact cu un asteroid poate duce la sfarsitul lumii, insa asteroizii pot fi deviati, daca nu sunt foarte mari.

In acest context, cercetatorul Adrian Sonka, a vorbit, despre speculatiile care au la baza interpretarile date calendarului maya privind sfarsitul lumii, spunand ca, din punct de vedere stiintific, "niciuna din speculatiile legate de sfarsitul lumii de pe 21 decembrie nu este adevarata. Alinierea planetelor nu se produce in acea zi si, daca suntem rigurosi, nu se poate produce niciodata. Chiar daca s-ar produce, forta de atractie a planetelor nu ar produce niciun efect vizibil pe Terra"

El precizeaza ca, din punct de vedere astronomic, "un impact cu un asteroid mare (cu o marime de la un kilometru in sus) poate fi un eveniment asemanator cu sfarsitul lumii. De aceea astronomi de pe tot globul se preocupa sa ii descopere pe toti cei periculosi pentru Terra. Daca vreunul este in curs de coliziune cu planeta noastra este bine sa il descoperim din timp pentru ca (daca nu este foarte mare) poate fi deviat. Acesta ar fi unul din modurile in care sfarsitul lumii ar putea fi prevazut".

La fel se poate intampla si cu o cometa si cam atat din sistemul solar. Eruptia unei supernove ar putea fi fatala pentru atmosfera si implicit pentru viata de pe Terra, dar cea mai apropiata stea care ar putea sfarsi in acest mod se afla destul de departe, 150 de ani lumina si se si indeparteaza. Pe de alta parte, Adrian Sonka spune ca "anul 2012 este evident un produs comercial".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri