6 / 7

Alexandru Mironov: Va veni un sfarsit al lumii, dar peste 8 miliarde de ani

Scriitorul si jurnalistul Alexandru Mironov a vorbit despre speculatiile care au la baza interpretarile date calendarului maya privind sfarsitul lumii, spunand ca "acestea nu sunt false".

"Au o urma de adevar, in sensul ca astronomii si matematicienii mayasi isi faceau socotelile in perioade de cate 52 de ani, sapau in piatra concluziile lor. Ultimii sapatori in piatra au fost cam pe vremea cand conchistadorii navaleau peste mayasi. Astfel, acestia nu au mai apucat sa duca socoteala mai departe de 2012. De aici au pornit speculatiile privind sfarsitul lumii", a spus Alexandru Mironov.

Acesta a glumit spunand ca poate garanta ca sfarsitul lumii va veni, insa nu acum. "Eu pot garanta ca va veni un sfarsit al lumii, dar acesta va fi peste 8 miliarde de ani, cand soarele se va transforma in supernova si globul de foc va inghiti toate planetele pana dincolo de Jupiter. Asa spune teoria astronomica. Asta va pot garanta si ne putem verifica unii pe altii", a spus amuzat Alexandru Mironov.

Totodata, Alexandru Mironov este de parere ca ipotezele privind sfarsitul lumii sunt, de fapt, influentate foarte mult si de interpretarea de la Hollywood a acestor date simbolice, la care contribuie cineastii, scriitorii si jurnalistii.

Calendarul maya, care include 18 luni de cate 20 de zile si un "Wayeb", o luna sacra de cinci zile, a inceput in anul 3114 i.en, potrivit presei internationale. El prevede o noua era, care va incepe pe 21 decembrie (anumiti cercetatori indica data de 23 decembrie), un eveniment ce va fi celebrat in toata partea de sud a Mexicului si in alte patru tari, in care influenta culturii maya a rezistat pana in zilele noastre (Guatemala, Belize, Salvador si Honduras). Aceasta data marcheaza sfarsitul unui ciclu de 5.200 de ani, interpretat de catre unii drept o profetie despre sfarsitul lumii.

Contributia adusa de civilizatia maya, care si-a atins apogeul in perioada 250 e.n. - 900 e.n., trece dincolo de aceste domenii. Potrivit oamenilor de stiinta, populatia maya a contribuit si la dezvoltarea altor domenii precum arhitectura, matematica, topografie, arta textila si gastronomie, iar aceste contributii sunt vizibile si in zilele noastre.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri