8 / 9

Despre independenta Curtii Constitutionale

Potrivit raportului, Curtea Constitutionala si Constitutia stau la baza statului de drept si de la ultima provocare a autoritatii Curtii Constitutionale in vara lui 2012 nu au mai fost incercari de contestare, iar institutia esentiala pentru un stat de drept si-a consolidat rolul de arbitru.


Totusi, Comisia Europeana avertizeaza ca, in contextul in care in 2014 urmeaza o dezbatere cu privire la modificarea Constitutiei, Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui sa isi asume rolul de a comenta asupra zonelor relevante din sistemul judiciar.


Comisia recomanda in special multa atentie cu privire la schimbarile care pot creste oportunitatile prin care politicienii pot influenta functiile judiciare sau pot atinge independenta si autoritatea Justitiei.


Cu toate ca fata de vara lui 2012 presiunile si atacurile asupra magistratilor s-au temperat, raportul MCV atrage atentia ca inca mai au loc critici directe catre magistrati din partea politicienilor.


"Sunt incluse cazuri in care institutiile Justitiei si magistratii au fost criticate direct in urma deciziilor judiciare cu privire la importante personalitati politice", conform raportului.


Mai mult, CE sugereaza posibilitatea de a asigura CSM-ului resursele financiare pentru a sustine independenta justitiei in practica, lasand posibilitatea ca magistratii sa intenteze actiuni in instanta pentru calomnie.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri