3 / 6

3. Gamblingul in Romania inseamna bani neimpozitati & un univers inchis, ca cel al mafiei

De cealalta parte a baricadei - in industria jocurilor de noroc - situatia se vede exact pe dos. Romania este singura tara din Europa care aplica o taxa de 25% cu retinere la sursa pe castigurile jucatorilor de jocuri de noroc. In celelalte state europene jucatorii isi declara la final de an castigurile pe fisa fiscala si platesc impozit.


Potrivit celor din industria de gambling, acest regim fiscal din Romania blocheaza organizarea unor turnee internationale in Romania, cum sunt cele de poker, care au loc in capitalele tarilor din regiune, cu impact asupra turismului sau dezvoltarea segmentului de online gambling. Industria jocurilor de noroc reprezinta peste 0,7% din PIB si genereaza locuri de munca pentru aproape 40.000 de persoane.


Asimilarea organizatorilor de jocuri de noroc sau a jucatorilor cu zona gri a activitatilor economice este, de asemenea, o idee preconceputa. Organizatorii de jocuri de noroc sunt intreprinzatori normali, care respecta legea cu strictete, care ofera locuri de munca si care, foarte important, pe langa taxele si impozitele datorate similar de catre toti operatorii economici, platesc suplimentar si anticipat si taxe de licenta si autorizare de exploatare specifice acestui domeniu. Mai mult, prin neplata la termen a tuturor obligatiilor legale, acestia pierd dreptul de organizare si exploatare a jocurilor de noroc.


Aceasta industrie are un cadru legislativ foarte strict si totodata, asa cum este cazul pentru putine domenii de activitate, exista un organism guvernamental special infiintat - Oficiul National pentru Jocuri de Noroc, care reglementeaza, autorizeaza, verifica, monitorizeaza si controleaza intreaga activitate din domeniul jocurilor de noroc.


Sursa foto: Shutterstock.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri