4 / 6

Izolatia cu polistiren de proasta calitate, un pericol iminent

Romania a demarat inca din urma cu cativa ani un amplu proces de reabilitare termica a blocurilor din intreaga tara, insa anumite proiecte inca se afla sub semnul intrebarii din punctul de vedere al calitatii materialelor de izolatie folosite. Au fost ample dezbateri referitoare la calitatea polistirenului folosit in izolatia termica a cladirilor, dar si a gradului de rezistenta la foc a acestui material, despre care se spune ca “ar arde ca o torta”.


In momentul de fata sub 10% din totalul cladirilor au fost reabilitate termic, iar autoritatile din domeniu sustin ca foarte multe proiecte au fost realizate “de mantuiala” si cu materiale care nu respecta standardele UE.


Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS), pana la inceputul acestui an circa 80% din polistirenul utilizat pentru izolatia termica a fost unul neconform. “Vorbim despre polistiren promovat ca fiind de exterior, dar care nu intrunea caracteristicile unuia de profil. In mod normal polistirenul marcat cu indicativul EPS 80 este considerat unul pentru anveloparea la exterior a unei cladiri, doar ca in piata acesta era marketat ca unul indicat reabilitarii la exterior, dar care avea de fapt caracteristicile unuia de interior. Diferentele intre un EPS 80 si EPS 50 (de interior) sunt uriase. Sa ne imaginam un exemplu identificat in cadrul Asociatiei. Am identificat producatori care vindeau polistiren de exterior, care in mod normal ar trebui sa cantareasca in jur de 15 kg la aproape jumatate de greutate. Este clar ca undeva s-a facut rabat, iar acest lucru a insemnat o reducere a calitatii, asta desi pretul la raft era unul in standardul pietei”, sustin membri din cadrul Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania.


In situatia in care 80% din polistirenul utilizat este unul neconform, oricand ne putem astepta la situatii neplacute, tocmai dintr-o nepasare a autoritatilor si o nerespectare a prevederilor legale de constructie. Sunt foarte mult probleme care vizeaza aceste lucrari, iar evenimentul petrecut zilele trecute ar trebui sa indrepte si mai mult atentia asupra risculului la care blocurile izolate termic se expun.


In urma cu doi ani de zile, un hotel din Bucuresti a luat foc intr-un timp record din cauza izolatiei cladirii, anchetatorii stabilind ca vina a fost a materialelor utilizate la anveloparea cladirii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri