5 / 6

Violeta Alexandru: In administratie, legea e sfanta, dar regulile nescrise bat legea!

Violeta Alexandru este ministrul pentru consultare publica si dialog social de la inceputul mandatului guvernului Ciolos. Si-a asumat o misiune dificila: sa schimbe lucrurile de la varf. A bifat schimbari importante pe zona de transparenta decizionala si a invatat un lucru important: in administratie, legea e sfanta, dar regulile nescrise nu bat legea. A ales, insa, sa nu se dea batuta, ci sa accepte realitatea, sa o cunoasca si sa o canalizeze inspre scopurile asumate. Citeste bilantul unui ministru care spune despre ea insasi ca este “rebela echipei guvernamentale”.

Ce lucruri ar face diferit?


Am intrebat-o pe Violeta Alexandru daca are pareri de rau si daca ar face lucrurile altfel, privind in urma. Spune ca nu are regrete profunde pentru ca este realista si intelege ce s-a putut face si ce nu.


“Cand am preluat mandatul, nu aveam experienta de ministru. Dar uitandu-ma acum, poate as fi fost mai ferma si as fi modificat legea 544 (n.r. legea privind liberul acces la informatiile de interes public). Am ales o varianta mai soft si am umblat la nivelul normelor. Sigur ca am si o justificare pentru care am facut asta, insa cred ca aici ar fi trebuit sa fiu putin mai ferma si sa imi asum mai mult, cu criticile publice de rigoare”, a mai spus ministrul.


De asemenea, Violeta Alexandru spune ca, daca ar putea face diferit, ar fi fost sa gaseasca o modalitate prin care sa se implice mai mult in efortul de a informa cetatenii cu privire la rolul lor in demersul de crestere a transparentei institutiei. “Am facut-o, cu mica mea echipa de 5 oameni, am mers door-to-door, am facut campanii, am vorbit despre faptul ca transparenta tine de fiecare dintre noi. Am lansat mesaje de incurajare a oamenilor sa reactioneze daca vad ceva in neregula. Dar am simtit nevoia unui aport mai consistent de la ONG-uri, pe care nu l-am primit”.


Anul acesta este al mandatului cu respect pentru ceea ce am spus ca facem. Pana in ultimul minut nu am un niciun plan, voi duce acest mandat pana la capat in slujba misiunilor si valorilor asumate in mod public. Din ianuarie va incepe o noua etapa pentru mine, in care nu resping ideea de a ma inscrie intr-un proiect politic.


Violeta Alexandru

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri