1 / 6

Dragos Pislaru, Ministru Muncii: Nu exista manual pentru un ministru

Cu doar cateva zile inainte de alegerile parlamentare, am discutat cu Dragos Pislaru, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice din aprilie 2016. Un interlocutor relaxat, stapan pe discurs si sigur pe ceea ce spune, cu analogii intre mediul de business si sistemul de stat sau exemple din Star Wars, dar care devine brusc inflacarat si implicat atunci cand ajungem la subiecte intense. Un om care si-a pus toata experienta acumulata in slujba semenilor sai si a gandit proiecte cu miza sociala si cu impact real. Si care a ales sa nu se ascunda in spatele unui birou somptuos de ministru, ci sa lase usa deschisa pentru toti colegii din echipa, sa mearga pe teren, sa coboare in realitatea coplesitoare a saraciei impotriva careia trebuia sa lupte.

Ce mesaje are Pislaru pentru viitorul ministru al muncii

  • “Una e polarizarea intre Jedi si Sith (n.r. factiuni din Razboiul Stelelor) in societatea romaneasca si alta este guvernarea reala”, afirma ministrul, care isi doreste ca succesorul sau sa nu devieze de la principii clare de guvernare, precum respectul cetatenilor sau asigurarea unor servicii de baza. “Sper sa incerce, in pofida oricaror abordari doctrinare de guvernare, sa impinga societatea spre una dezvoltata, in care asumarea individuala sa fie mai importanta decat abordarea colectiva sau mentinerea unor dependente. Urmatorii ani vor fi critici, suntem pe un ciclu de crestere si avem o oportunitate extraordinara de a remedia si reforma, care nu trebuie pierduta”.
  • “Sa nu se ascunda din nou pe un jilt, cu usile inchise si cu un sistem dictatorial care in care nimeni sa nu ajunga la minister”.
  • Regrete si lucruri pe care le-ar face diferit

Unul din lucrurile pe care le-ar face diferit este legat de agenda foarte ambitioasa a guvernului, la care a avut o contributie directa cand era consilier de stat si spune ca nu a putut rezista cand ministerele si-au facut o agenda cat pentru 4 ani. “Evident ca au fost probleme de prioritizare. A fost un mix intre ce s-a mai gasit prin ministere si ce a adus noua garnitura de ministri”.


In ceea ce priveste activitatea Guvernului, Pislaru a constatat ca nu toti ministrii au avut acelasi stil de lucru in echipa. “Eu am avut noroc sa lucrez cu Voiculescu, Ghinea sau Mircea Dumitru. Insa, nu toata lumea a lucrat la fel, de exemplu Ministerul Dezvoltarii a ramas in urma fata de restul, am avut intarzieri pe proiectele in care am colaborat”.


Pislaru este si autocritic, reprosandu-si in special partea de comunicare, unde considera ca a facut gafe, folosind cuvinte din mediul colocvial, care in spatiul public si putin rasucite au sunat a aroganta sau ofensa.


“Este vorba de antrenament. Insa, mandatul suprem este sa servim poporul. Ce m-a manat pana acum a fost tocmai onoarea de a pune in slujba societatii tot ce am acumulat pana acum. Am realizat ca multe din lucrurile pe care le putem face la minister pot influenta vietile oamenilor. Am mers pe teren, am fost conectat pe retele sociale, am acceptat sfaturi si injuraturi. Am invatat multe despre mine, dar am vazut si lucruri pe care nu as fi vrut: cat de adanca este saracia, cu ce probleme se confrunta oamenii”.


Citeste aici bilantul complet


Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri