1 / 8

"Schiaza cu genunchii indoiti"

Pentru amatorii de schi la munte unul dintre cele mai importante principii de supravietuire atunci cand practica acest sport de iarna este acela de a tine constant genunchii indoiti si flexibili, astfel incat centru de greutate sa fie cat mai jos. Acest stil ii permite unui sportiv sa se adapteze la schimbari - in panta, pe suprafate cu obstacole sau fata de alti schiori. In schimb, a schia cu genunchii blocate, intr-o pozitie rigida reprezinta o formula pentru dezastru.

Similar, in organizatiile consacrate, se ajunge de multe ori la o anumita rigiditate a managerilor in ceea ce priveste procesul de luare a deciziilor si a operatiunilor de zi cu zi. De ce? Deoarece intreprinderile dezvolta in mod necesar proceduri standard de operare care conduc in final la rigiditate in fata schimbarii. Asemanarea si predictibilitateasunt reconfortante. Este in natura umana sa imbratiseze si sa standardizeze un comportament care a reusit in trecut.

Prin contrast, antreprenoriatul este, metaforic, dedicat lucrurilor imprevizibile. Un antreprenor trebuie sa-si mentina "genunchii indoiti". Trebuie sa ramana liber. Cunoaste foarte bine ca lucrurile se vor schimba, la un moment dat, probabil dramatic si ca va experimenta socuri, despre care insa nu stie nici cand se vor ivi si nici cu ce frecventa.

Lipsa standardizarii si "un centru de greutate cat mai jos" ajuta managerii de a absorbi schimbarile si sa mentina afacerea pe picioare. Antreprenorii au operat intotdeauna astfel, iar acest tip de flexibilitate si de autoreglare poate fi un avantaj esential pentru directori de companii, indiferent daca este necesar sa se acomodeze la schimbarile existente pe piete sau sa ia noi initiative de afaceri.

Sursa informatii: Business Insider

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri