2 / 5

Vladimir Levarsky, Slovacia: Creeaza o companie dependenta de clientii privati, nu de guvern

In 1995, fostul profesor de matematica Vladimír Levársky a fondat Lighting Company OMS, o firma cu sase angajati si cu o investitie initiala de doar 17.000 de euro. Astazi, OMS este unul dintre marile nume din industria produselor de iluminat. Compania produce corpuri de iluminat interior si exterior, iar clientii companiei sunt banci, hoteluri, spitale, birouri si stadioane. OMS are mai mult de 1.050 de angajati, cu venituri anuale de aproximativ 73 milioane de euro. Aproximativ 98% din produsele companiei sunt exportate. De asemenea, Vladimír Levársky este patronul echipei de fotbal FK Senica, care joaca in prima liga slovaca.

Sfaturi pentru romanii care vor sa participe la competitia “Antreprenorul Anului”.
“O astfel de competitie poate fi foarte provocatoare pentru antreprenorii romani, caci aceasta competitie este despre povesti si nu cu privatizari sau despre alte afaceri cu statul. Personal, cunosc foarte multi antreprenori buni in Romania. Ii sfatuiesc pe antreprenorii romani sa se pregateasca pentru un provocare profesionala. Nimeni nu te intreaba la World Entrepreneur of the Year despre bani, ci vor sa afle povestea din spatele businessului. Rezultatele financiare sunt complementare, nu decisive in evaluarea candidatilor.

Antreprenoriat&fotbal. “Folosesc un model de business in administrarea clubului meu de fotbal. Am inceput cu o academie de fotbal, un centru de antrenament pentru tineri si asa am construit o echipa de fotbal. Am investit 25-30 de milioane de euro in fotbal. Inca nu suntem pe profit, dar ma astept sa ajungem pe break-even. Trebuie sa conduci un club de fotbal ca un adevarat antreprenor, caci altfel te conduce clubul pe tine.”

Guvernul si antreprenorii.
'Vad tot mai des antreprenori slovaci care au asteptari de la guvern. Practic, multi se duc la institutiile statului sa ceara bani. Totul tine de armonizarea activitatile tale, ca antreprenor. Daca vei crea o companie independenta de guvern, dar dependenta de clienti, atunci vei reusi. Aceasta este singura solutie, in opinia mea. Criza financiara cerne intre antreprenorii buni si cei mai putin priceputi. Acum e cel mai bun moment sa incepi o afacere in Europa. Piata guverneaza antreprenoariatul sau cel putin asa ar trebui sa fie. Cine iti poate da o oportunitate mai buna, daca nu tu singur? Ma lupt cu Philips. Este usor sa faci acest lucru in Slovacia, trebuie doar sa fii un antreprenor flexibil.'

Antreprenori care ataca pietele externe.
"Franta, Germania si tarile scandinave sunt cele mai bune piete pentru firma mea. Cea mai slaba piata este cea din America. Am multi parteneri si in Romania. Am fost personal in Bucuresti de doua-trei ori. Am predat matematica si geografia, am inceput fotbalul in liceu, apoi m-am lasat de sport pentru scoala si cariera."

Cine este antreprenorul? Vezi ce raspunde Vladimír Levársky


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri