4 / 5

Ewald Raben, Polonia: Atacati pietele externe

Ewald Raben a deschis o filiala a companiei sale de familie cu sediul in Olanda, in Polonia, in 1991, cu doar 12 de angajati. Compania a devenit astazi o multinationala in logistica, cu 4.500 de angajati doar in Polonia si 8.000 care lucreaza in 10 tari din Europa. Veniturile Raben Group au crescut de la 5 milioane de euro in 1991 la aproape un miliard in 2012.

Atacati pietele externe.
“Cea mai importanta provocare pentru antreprenorii polonezi se rezuma in prezent la modalitatile prin care isi poate creste afacerea in piete noi. Acesta este cel mai actual subiect din comunitatea antreprenorilor din Polonia. Suntem activi in 10 piete, iar cele mai importante sunt Polonia, Germania si Ucraina. Nu avem inca operatiuni in Romania, dar lucram cu patru parteneri romani.”

Sfatul meu pentru antreprenorii care se extind in strainatate. “Asigura-te ca ai timp pentru noile piete! Am vazut multi antreprenori care nu au avut timp pentru acest detaliu important. De asemenea, este important sa angajezi specialisti locali pentru a-ti conduce afacerea in strainatate. Mai departe, trebuie sa duci know-how-ul in noua piata si apoi sa faci un mix cu managerii locali. “

Sfaturi pentru romanii care vor sa participe la competitia “Antreprenorul Anului”.
“Sa fie convinsi si pasionati de forta businessului propriu. Competitia este o ocazie buna sa-ti promovezi compania, dar si un prilej sa-ti motivezi angajatii.”

Antreprenoriatul in Polonia. “Situatia fiscalitatii este buna in Polonia, in opinia mea, desi multi antreprenori se plang. Nivelul taxelor nu reprezinta o problema, ci mai degraba transparentizarea lor. Regulile guvernului ar trebui sa fie aceleasi pentru toti. Lucruri particulare in Polonia: angajatii sunt foarte bine pregatiti si motivati, o realitate care nu poate fi subestimata de catre investitori. Polonezii vor sa arate ca sunt buni, parte a UE, poate chiar mai buni decat angajatii din alte state europene. In schimb, mi-ar placea sa vad mai multi oameni open-minded, asa cum sunt in Olanda. Educatia comunista inca influenteaza sistemul social polonez. Spre comparatie, in Olanda nu trebuie sa cunosti toate detaliile unui domeniu, ci esential este sa gasesti detaliile si informatiile necesare. Nivelul educatiei din Polonia nu este atat de ridicat cum ar trebui sa fie, de altfel o problema pe care am vazut-o si in alte tari din Europa Centrala si de Est.”

Cine este antreprenorul? Vezi ce raspunde Ewald Raben


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri