4 / 7

General Motors

In timpul presedintiei lui Theodore Roosevelt si inainte ca banca centrala a Statelor Unite sa fie infiintata, institutiile de creditare erau dependente de propriile resurse curente. Aceasta a devenit o problema in 1907 cand mai multe banci importante au facut o oferta pentru actiunile de control ale United Cooper Company. Insa, cand incercarea a esuat, publicul si-a retras banii de la banca, ducand la falimentul mai multor grupuri de imprumut.

Aceste evenimente nu l-au descurajat pe William Durant, un producator de vehicule cu tractiune animala, sa isi incerce norocul intr-o noua tehnologie - automobilul. El a fondat GM pe 16 septembrie 1908. In acel an, a devenit o companie ce facea parte din holding-ul Buick and Oldsmobile, care erau in piata de cativa ani. Istoricii considera ca Panica din 1907, cunoscuta ca Panica Bancherilor, s-a incheiat in iunie 1908, chiar daca piata nu a atins nivelele anterioare 1907 pana in 1909. A fost un moment perfect pentru GM, care a reusit sa achizitioneze mai multe companii in anul revenirii.

In 2008, compania a primit doua lovituri, una provocata de cresterea preturilor la combustibili si una din cauza pietei in scadere, iar actiunile GM au scazut cu 85% intr-un an. Nici competitorilor sai nu le mergea prea bine, in decembrie, GM, alaturi de Chrysler si Ford au cerut un ajutor din partea guvernului american in valoare de 34 miliarde dolari. Compania este momentan sub cercetare atenta: aceasta trebuie sa demonstreze ca poate reduce costurile indeajuns de mult pentru a fi viabila din punct de vedere al primirii ajutorului de care are nevoie pentru a preveni un eventual faliment.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri