2 / 5

Cei care muncesc in Spania sau Italia se vor intoarce in tara si se vor reorienta catre mici afaceri in mediul rural

In cadrul acestui proiect, vor fi implicati direct peste 70 de experti nationali si internationali, dintre care profesori, asistenti, experti locali, centrali si echipa de management. 'Pe langa acestia vom avea si experti invitati la conferinte, lectori locali si vom incerca sa implicam si autoritatile publice locale', spune Bostan.

De asemenea, Rural-Manager vizeaza infiintarea a noua birouri de consultanta initiala, de tip Help-Desk (cate un birou la 2 judete), pentru acordarea de educatie si consiliere manageriala personalizata intreprinzatorilor, in vederea initierii unei afaceri, cat si a cresterii competitivitatii lor pe piata si, implicit, a cresterii economiei locale, incepand din martie 2009. Orasele unde se vor infiinta aceste birouri sunt: Alba Iulia, Tirgu Mures, Predeal, Bacau, Suceava, Iasi, Focsani, Buzau, Constanta.

Programul lansat de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri este promitator din toate punctele de vedere asadar, insa, se pune intrebarea, sunt oamenii din mediul rural pregatiti pentru toate aceste facilitati puse la dispozitia lor? Chiar daca exista posibilitatea ca o mare parte a celor care muncesc in prezent in tari precum Italia sau Spania sa se intoarca in tara din cauza crizei economice si sa se reorienteze catre mici afaceri care vor tinti probabil si mediul rural, planurile Rural-Manager sunt foarte ambitioase.

'Noi credem ca in fiecare comuna din Romania sunt cel putin cativa oameni care au calitatile native si dorinta pentru a primi ceea ce oferim. Important este sa-i descoperim pe cei mai buni si sa-i ajutam sa se dezvolte', afirma presedintele FNTM.

In plus, cursurile vor fi intr-un limbaj accesibil, adaptat grupului tinta, incarcatura teoretica necesara, iar mesajul motivational va fi puternic si se va miza mai mult pe consultanta personalizata si mentorat.

'Dorim sa avem si rezultate practice, prin urmare vom incerca sa sprijinim beneficiarii sa scrie si sa depuna o cerere de finantare sau sa isi solutioneze o problema in initierea sau dezvoltarea afacerii. Metodologia construita ne va ajuta sa-i gasim pe acesti intreprinzatori si credem ca vom avea mai multi posibili beneficiari decat am planificat', adauga reprezentantul proiectului.

Rural-Manager este, in sine, un proiect non-profit. Expertii implicati in proiect sunt remunerati si costurile sunt acoperite. In urma programului desfasurat, FNTM va ramane cu o retea de consultanti care vor atrage noi clienti pentru acest model alternativ de formare si consultanta. Totodata, proiectul este conceput sa se imbunatateasca si sa se autosustina dupa finalizarea finantarii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri