3 / 5

Modele de business-uri nou lansate pe piata

Nu doar in domeniul IT sau in cel online se lanseaza business-uri in aceasta perioada, ci si in alte sectoare unde, ce-i drept, investitiile pot ajunge pana la cateva mii de euro, astfel incat antreprenorii sa nu fie nevoiti sa apeleze la banci.

Un exemplu este Cristian Haldan, un tanar de 23 de ani din Iasi, care vrea sa deschida in orasul natal o sala de jocuri cu console Wii pentru liceeni si studenti.

Investitia initiala nu este mai mare de 15.000 euro, insa din toamna acestui an, cand se va deschide sala de jocuri si pana in toamna lui 2011, va mai fi nevoie de inca pe atat.

"Pentru ca nu vreau sa apelez la banci, am aplicat pentru o finantare de 10.000 lei (2.400 euro), pe care o pot primi prin programele Centrului regional pentru dezvoltarea antreprenoriatului. Restul de bani vor proveni de la sora mea, care lucreaza in Statele Unite", a spus el.

Potrivit calculelor lui Haldan, o taxa de 10 lei pe ora pentru o consola (sala va avea cinci console) si mentinerea timp de 200 de zile pe an a unui program non-stop ar trebui sa aduca amortizarea celor 30.000 euro, dar si profit pana in toamna lui 2011.

Un alt tip de afacere este importul de textile din bambus de pe piata chineza, un business deschis de Adrian Netea (22 de ani), Alin Popescu (21 de ani) si Florin Otto (20 de ani).

"Ideea afacerii a aparut cand citeam un articol dintr-o publicatie straina pentru antreprenori. Investitia nu este mai mare de cateva mii de euro", explica Adrian Netea.

Deocamdata nu au aparut comenzi, dar tanarul estimeaza ca in aproximativ un an business-ul ar trebui sa se situeze in jurul valorii de 50.000 euro, iar profitul sa atinga circa 10.000 euro.

Prosoapele din bambus vor fi importate doar daca exista comenzi si vor fi vandute hotelurilor, restaurantelor, cafenelelor si retailerilor, inclusiv celor prezenti doar online. Un prosop de dimensiuni 70x140 cm va fi comercializat pentru 35 de lei, pretul incluzand TVA.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri