4 / 5

Opinii de antreprenori cu experienta

Sorin Stoica (foto) a deschis Eturia, o agentie de turism tailor made (care ofera calatorii personalizate) la sfarsitul lui 2007, la un an dupa ce a vandut business-ul in retail-ul cu telefoane mobile, Dasimpex.

Potrivit acestuia, antreprenorii inca mai investesc in afaceri, in conditiile actuale de piata, mai ales daca este vorba de un business care merge. "Nu se poate pune o eticheta generala si nu se poate sa incetezi sa investesti fiindca, pana la urma, asa se fac afacerile. Daca businessul merge, investesti. Daca nu merge, nu investesti", a spus Stoica.

De aceeasi parere este si Dan Boabes, CEO SimPlus, furnizorul de solutii SMS care a avut afaceri de 5 milioane euro in 2009. "Avem o noutate in piata - perspectiva disponibilizarilor in zona "gulerelor albe" (sau uneori lipsa unei perspective profesionale) face ca tot mai multe persoane cu educatie si experienta sa inceapa afaceri pe cont propriu. Insa lipsa unui capital semnificativ si conditiile incerte de piata determina aparitia unor start-up-uri care necesita capital redus si exploateaza experienta sau pasiunile investitorului. Profilul cel mai des intalnit - serviciile si consultanta", a declarat Boabes pentru Wall-Street.

Din punctul de vedere al managerului Eturia, domeniile in care se aloca bani sunt variate, deoarece in orice sector exista oportunitati de business.

"Daca o piata a scazut, nu inseamna ca ea a disparut. Totdeauna vor fi afaceri care merg in orice domeniu, mai ales daca sunt bine construite si manageriate."

Insa este evident, continua antreprenorul, ca sunt domenii care merg mai bine decat altele, iar acestea se regasesc in primul rand in zona serviciilor, unde Romania se situeaza mult sub nivelul european. "Asa ca aici este loc de crestere dupa parerea mea."

Ca antreprenorii mai sunt dispusi sa investeasca in propriile business-uri e un lucru cert, insa cat aloca afacerii este o alta discutie. Seful agentiei de turism Eturia, cu afaceri de 3 milioane euro anul trecut, sustine ca e greu sa dai o valoare exacta investitiei intr-un business sau altul, deoarece aceasta difera in functie de afacere, de punctul de dezvoltare in care se afla, de numarul de angajati, de cerere.

In timp ce anumite firme isi suspenda activitatea, Stoica nu ar ezita sa inceapa un business nou, mai ales daca este sigur si profitabil. In plus, el considera ca numarul firmelor inchise de la inceputul anului va mai creste pana la finalul lui 2010, insa nu cu un procent dramatic.

"Cu siguranta ca daca am invatat ceva in aceasta perioada de criza este sa verific de mult mai multe ori atunci cand ma intereseaza sa investesc in ceva decat o faceam acum doi ani. Totodata, cred ca toti antreprenorii au fost putin speculativi in perioada noastra de boom si acest lucru pe unii ne-a costat mai mult sau mai putin."

Totusi, de cealalta parte, Boabes considera ca numarul firmelor care isi vor incheia activitatea pana la sfarsitul anului va creste, intucat sunt multe firme in plin proces de dizolvare la ora actuala.

"Cunosc situatii in care o astfel de actiune a durat si un de zile. Eficienta metodelor de taxare anterioare a dus la deschiderea unor firme avand drept scop o exploatare a unui regim de taxare mai favorabil; in acest moment, mentinerea lor nu se mai justifica. E greu de cuantificat dimensiunea, insa este foarte posibil ca numarul firmelor inchise sa il depaseasca semnificativ pe cel al firmelor nou infiintate", explica el.

Dupa o analiza atenta a afacerii si a pietei in care actioneaza, nici CEO-ul SimPlus nu s-ar da in laturi de la a accepta o noua oportunitate de business.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri