2 / 4

Cum se explica tendinta

Managerii care opteaza pentru o astfel de miscare sunt cei care intuiesc oportunitati in piata, se simt pregatiti sa contureze un plan de afaceri care sa le sustina ideile si sa le aduca in cel mai scurt timp profit.

“Tendinta este una fireasca pentru manageri care au condus multinationale, care s-au confruntat de-a lungul timpului cu situatii de criza pe care le-au gestionat eficient. Am observat ca cel mai mare numar de antreprenori vin din randul celor care au absolvit programe de MBA. Pe durata celor doi ani de studii si-au consolidat cunostintele de management, au pus in practica cele studiate si acum sunt convinsi ca dispun de instrumentele necesare pentru a incepe un business pe cont propriu”, este de parere Mihaela Scarlat, consultant in cadrul companiei de executive search Advice Human Resources.

Irina Vasile, country manager Antal International Network, sustine ca migrarea managerilor in zona antreprenoriala nu este o tendina in crestere in Romania in momentul actual, comparativ cu anii 2007-2008.

“Nu este un moment prea bun pentru riscuri de acest tip. A existat, in ultimii ani, o tendinta de externalizare a unor manageri. Insa cu schimbarile si ezitarile fiscale de acum, multi considera ca pierd securitatea unui job cu contract de munca si risca plati de taxe. Iar a lasa un job in ziua de astazi pentru a incepe o afacere de la zero, pe cont propriu, presupune o justificare mai solida decat necesita inainte de debutul crizei”, afirma ea.

George Butunoiu (foto), unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri din Romania, crede ca pentru managerii care sunt foarte buni (buni profesional, cu personalitate puternica etc.), trecerea la antreprenoriat reprezinta pasul cel mai natural.

''De ce? Pentru ca aici isi pot arata adevarata valoare si pot castiga cei mai multi bani, in marea majoritate a cazurilor (cu cateva exceptii, cand ajung foarte sus in mediul corporate si anvergura postului si veniturile sunt foarte mari)'', afirma el.

Evident, nu toti reusesc in antreprenoriat, chiar daca au avut mare succes in mediul corporatist: unii pur si simplu nu au spirit antreprenorial si nu isi dau seama de asta decat atunci cand sunt pusi in fata faptului implinit, altii au aceasta capacitate insa si-au ales un business mai riscant, situatii neprevazute, iar altii descopera ca pur si simplu nu le place, asa cum si-au inchipuit, desi isi dau seama ca ar putea sa faca si afacerile proprii, continua specialistul in consultanta pe resurse umane.

''Unii dintre ei se lecuiesc de antreprenoriat, renunta si se intorc in mediul corporatist, altii se intorc pe o perioada limitata (de exemplu, pana trece criza), cu gandul ca vor deveni din nou antreprenori la un moment dat, si altii, pur si simplu, primesc o oferta irezistibila (job tentant, bani multi) in diverse companii si se intorc pe o perioada limitata, avand ideea clara in minte ca nu vor ramane acolo toata viata'', opineaza Butunoiu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri