3 / 4

Care e motivatia?

Mihaela Scarlat (foto) explica decizia unor manageri de a incepe un business propriu prin prisma dorintei de afirmare personala si profesionala, de evitare a monotoniei, de a avea succes pe cont propriu sau din cauza insatisfactiei rezultatelor anterioare.

Pentru manageri, intrarea in anteprenoriat este o provocare. Acestia trebuie sa se evalueze pentru a vedea daca detin competentele tehnice sau daca dispun de bugetul necesar pentru a se inconjura de oameni cu expertiza solida in domeniu. Antreprenoriatul se bazeaza pe inovatie, ceea ce reprezinta din nou o provocare. Chiar daca preiei un concept de business, acesta trebuie adaptat la realitatea pietei, la noile tendinte de evolutie”, arata ea.

In antreprenoriat, persoanele resimt cel mai mult utilitatea activitatii pe care o desfasoara. Antreprenorii sunt patrunsi de sensul misiunii lor, se transforma in cei mai proactivi promoteri ai afacerii pe care o conduc, isi cunosc foarte bine produsul, precum si partenerii de afaceri.

“Antreprenorii sunt si cei care resimt cel mai acut consecintele deciziilor luate. Acest lucru este valabil si in cazul managerilor. Exista insa o diferenta semnificativa intre cele doua profile, care este legata de motivatie. Managerul este motivat extrinsec, de pachetul de beneficii, de reputatia companiei pe care o conduce, pe cand antreprenorul este motivat de misiunea pe care a gandit-o, crezand cu tarie in produsele sau serviciile pe care le promoveaza.

In opinia consultantului Advice Human Resources, exista posibile motive care stau la baza reintoarcerii managerilor deveniti antreprenori in mediul corporate:

1. Cei mai multi constientizeaza in timp ca planurile gandite nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor initiale, iar dupa o perioada de incercari abandoneaza cursa. Cele mai mari esecuri apar cand se subestimeaza o activitate, iar efortul depus de persoana este mult mai mic decat cel necesar obtinerii succesului. Sunt manageri din multinationale care au gandit ca li se vor deschide usi cand vor avea proprii manageri dar, in realitate, nu au primit sprijin de la vechii colaboratori si, ca urmare, se reintorc in corporatii, pentru a avea stabilitate atat financiara, cat si a programului de lucru.

2.
Oboseala psihica a antreprenorului, care este nevoit cel putin la inceputul afacerii, sa munceasca intr-un ritm alert, sa aiba un program atipic de lucru, chiar si nopti albe.

3.
Greseli majore care au condus la esecul afacerii: nu s-a evaluat realist dimensiunea viitoarei companii, nu s-a stabilit valoarea capitalului necesar pentru demararea afacerii sau perioada in care veniturile vor egala cheltuielile ori nu a existat un buget de rezerva.

4.
Redescoperirea placerii de a conduce echipe multidisciplinare si nu doar cativa oameni ori chiar redescoperirea placerii de a lucra cu bugete de milioane de euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri