4 / 6

7. Cum caracterizati localnicii in comparatie cu alte tari...

Viata poate sa fie foarte grea si imprevizibila de la o zi la alta. Oamenii nu isi fac planuri pe termen lung, daca traiesc inca o zi sunt fericiti. Daca reusesc sa supravietuiasca inseamna ca au castigat.

Cu toate ca este o rata foarte mare de somaj si cei mai multi traiesc cu sub un dolar pe zi si mor, pentru ca nu au un dolar sa plateasca transportul pana la cel mai apropiat centru de sanatate, oamenii sunt fericiti.

Sunt bucurosi cu ceea ce au si ceea ce au e descris intr-un singur cuvant: viata.

Ne-au primit cu caldura si curiozitate chiar daca grijile ii impovarau. Timpul l-am petrecut in centrele de sanatate incercand sa documentam cat mai bine campania care urma impreuna cu Realitatea TV. Pentru asta am filmat in fiecare zi povesti ale unor familii care suferisera din cauza malariei, unele dintre ele pierzandu-si chiar copiii.

Cel mai greu ne-a fost in spitalul de pediatrie din Luanda in care veneau cazurile cele mai grave de malarie din intreaga tara. Se poate muri in doar 48 de ore de la instalarea bolii. Simptomele sunt foarte similare cu cele ale unei raceli, motiv pentru care parintii isi trateaza in mod gresit copiii de raceala, boala avanseaza si ajung sau nu la spital in timp util. Cred ca niciodata nu am simtit mai multa durere, mai multa teama si emotie ca dintr-un moment sau altul in care viata dispare. Malaria este transmisa de tantari printr-o simpla intepatura.

8. Recomandari de suveniruri

Marturisesc ca timpul l-am petrecut in centrele de sanatate, spital si hotel. Am vazut intr-o galerie a hotelului tablouri pe care nu ni le-am permis. In aeroport ne-am uitat la cateva suveniruri si dupa ce am vazut ca un breloc era 25 de dolari am renuntat la <<explorare>>.

Sursa foto: Aceasta imagine a fost oferita de UNICEF Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri