3 / 5

Turismul romanesc, crestere peste media europeana

In ultimii ani, aparitia companiilor aeriene low-cost si aderarea la Uniunea Europeana a insemnat un aflux important de turisti in afara granitelor tarii si cresteri semnificative pentru agentiile de turism.

“In Romania inca merge bine activitatea de turism, e un procent semnificativ de crestere fata de piata europeana. Datele statistice ale IATA previzioneaza o crestere destul de nesemnificativa de 2-5%, insa in Romania procentul depaseste 10-12%, ceea ce e un lucru imbucurator. Faptul ca sunt atatea avioane low-cost care au preluat din cursele care se desfasurau pe autobuze impune o concurenta deosebita companiilor aeriene traditionale”, considera Demetriade.

Chiar si asa, incepand cu 2008, preturile in crestere vor determina usoare scaderi in traficul aerian si al agentiilor, puse pe seama scumpirii barilului de petrol din pietele internationale. “Probabil ca multe low-cost-uri nu vor putea tine pasul cu companiile ariene traditionale care fac hedging la petrol (contracte in avans in care isi pastreaza pretul petrolului, desi la o suma mai mare), ceea ce companiile low-cost nu isi pot permite. Sa speram ca in continuare va fi o crestere, dar sa nu uitam nici de faptul ca turismul si aviatia au o dezvoltare ciclica si dupa multi ani de crestere este oricand posibil sa apara si un revers al medaliei”, dezvolta seful Happy Tour, declarandu-se pregatit si pentru un declin al acestor servicii.

Acesta este constient de faptul ca preturile vor creste in functie de nivelul pretului petrolului pentru transportul de avion si pentru multe alte servicii care se ofera la destinatie. “In ultimele luni probabil ca taxa de petrol a crescut cu pana la 120 de euro pentru 4 cupoane de zbor. In medie, a crescut in jur de 60 de euro pentru un bilet in Europa. Daca se va pastra in acceeasi tendinta de crestere, probabil ca va deveni neatractiv pentru o perioada scurta transportul cu avionul”, inclina Demetriade.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri