1 / 5

600.000 de turisti, doar la Targul de Craciun

O copie mai mult sau mai putin fidela a celebrului Targ de Craciun din Viena, Targul de Craciun din Budapesta este vizitat in fiecare an de aproximativ 600.000 de turisti.

Desfasurat in perioada 20 noiembrie-29 decembrie, in piata Vorosmarty din centrul Budapestei, targul ofera posibilitatea achizitionarii de produse decorative confectionate manual, dar si degustarea unor delicatese ale bucatariei maghiare precum ciolan cu varza, szalonna (sunca), kurtos kalacs sau vin fiert.

In plus, cei pasionati de muzica au ocazia sa asculte de la concerte de muzica clasica pana la muzica populara maghiara.



Printre turistii care se plimba cautand suveniruri se disting un numar mare de italieni, francezi sau germani. “Cei mai multi turisti care vin la Targul de Craciun provin din Germania, Austria, Cehia, Marea Britanie, Polonia, Italia si Franta”, au declarat reprezentanti ai Oficiului de Turism din Budapesta.

Anul trecut, circa 6 milioane de turisti straini au vizitat Budapesta si imprejurimile acesteia, hotelurile din oras inregistrand 11 milioane de nopti de cazare. “Anul trecut, turistii se cazau in medie 2-3 nopti in unitatile de cazare din oras. Anul acesta, pe fondul crizei, media a scazut pana la 1,5 nopti”, au mai declarat oficialii din Budapesta.

Din cauza crizei, oficialitatile din Budapesta estimeaza ca vor atrage, in 2009, circa 5 milioane de turisti, in scadere cu circa 10% fata de anul trecut.

In perioada ianuarie-octombrie 2009, cea mai mare scadere s-a inregistrat in randul turistilor care proveneau din Marea Britanie (-26%) si SUA (-27%). In schimb, numarul turistilor slovaci a crescut cu 31%.

In perioada ianuarie-septembrie 2009 au sosit in Budapesta 81.872 turisti din Romania. Numarul noptilor petrecute de ei in spatiile de cazare comerciala a fost 122.062. Timpul mediu de sedere a fost 1,5. “Romanii prefera sa vina in special cu autocarul, masina personala sau chiar cu trenul. Doar un numar redus alege avionul ca mijloc de transport”, explica Edit Mate, unul dintre sutele de ghizi din Budapesta.

Turistii romani care viziteaza Ungaria calatoresc in medie cu circa 25 euro/zi de persoana.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri