2 / 4

Cine, cand si la ce pret ar putea cumpara compania?

Air France KLM este la momentul actual prima companie la care se gandesc consultantii intrucat au existat negocieri intre Tarom si grupul aerian european.

“Daca pretul este rezonabil ar putea sa o cumpere unul dintre cele 3 grupuri, in masura in care rutele sunt complementare, faptul ca Taromul s-a afiliat la negocieri cu Air France KLM, face acest grup cel mai plauzibil cumparator. Nu stiu daca acest grup aerian este interesat. Ar fi o mare sansa pentru Romania sa scape de inca o gaura neagra si de inca o sursa mare de capusare”, a precizat Lionachescu.

Matei Paun (foto), managing partner al firmei de consultanta pentru fuziuni, achizitii si finantari BAC Investment, considera ca Tarom va fi dificil de privatizat in conditiile actuale, dar asta nu inseamna ca nu se merita incercat. "Consolidarile in ultima perioada merg mai greu. In primul rand, cumparatorii naturali ar fi cei din aviatie, Air France KLM. Nu sunt singurii potentiali, dar sunt cei mai vizibili. De regula, aceste privatizari, cand firma pierde bani, merg destul de greu. Se pot gasi diverse formule, de a scoate Tarom de sub umbrela statului".

Mai mult, consultantii cred ca Statul ar trebui sa accepte orice varianta, avand in vedere pierderile Tarom si situatia economica mondiala. Este posibil ca Tarom sa nu mai valoreze mare lucru, avand in vedere ca flota de avioane trebuie reinnoita. “Istoria recenta de tranzactionare nu este incurajatoare. In conditiile actuale de piata, cu perspective de crestere a petrolului, este posibil statul sa nu poata lua niciun dolar in plus, sa fie multumit ca preia cineva obligatiile si pune compania pe picioare. Daca se urmareste eficientizarea Taromului, statul ar trebui sa nu excluda nicio varianta”, afirma Lionachescu.

Termenul pentru privatizarea Tarom, minim 6 luni, maxim 1 an


“Din momentul in care s-a luat decizia ferma, s-a agreat privatizarea, este un proces care in mod normal in 9 luni ar trebui sa se incheie”, a adaugat Lionachescu.

Matei Paun vede privatizarea Tarom realizabila intre 6 si 12 luni.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri