Ce credite cauta o intreprindere?
Lipsa garantiilor limiteaza accesul intreprinderilor la credite
Mai exista solutii pentru sectorul IMM? Statul spune ca nu
2 / 4

Lipsa garantiilor limiteaza accesul intreprinderilor la credite

Cea mai mare problema cu care se confrunta in prezent intreprinderile mici si mijlocii atunci cand doresc sa obtina un credit pentru capital de lucru este lipsa garantiilor sau valoarea insuficienta a acestora. In cazul creditelor de investitii, companiile trebuie sa dispuna si de o suma de bani cu care sa participe la investitii, dar si de garantii care sa asigure imprumutul obtinut de banca.

Chiar si intreprinderile care au garantii se confrunta cu probleme deoarece valoarea de piata a acestora s-a diminuat incepand cu 2009.
Presedintele FNGCIMM sustine ca atat timp cat bancile si intreprinderile nu vor intelege ca riscul trebuie impartit si nu aruncat in curtea altuia, creditarea sectorului IMM nu se va relua.

"Atat timp cat bancile si intreprinderile nu vor intelege ca riscul trebuie impartit si atat timp cat riscul va fi aruncat in curtea altuia, nu se va relua creditarea. In plus, este nevoie de comunicare. Sectorul IMM doreste sa faca profit, dar trebuie sa inteleaga ca si bancile cauta acelasi lucru", declara Aurel Saramet (foto).

Majoritatea bancilor solicita firmelor garantii de aproximativ 125% din valoarea creditului pentru a se asigura ca in caz de neplata si diminuare a preturilor isi pot recupera banii.

Ca alternativa, consultantul pe probleme europene, Vasile Puscas, sustine ca bancile ar trebui sa prezinte intreprinderilor si alternativa de finantare prin fonduri europene si credite de co-finantare.

Bancile analizeaza performantele financiare ale intreprinderilor inainte de a lua o decizie de creditare pe baza unor criterii ce sunt aprobate de Banca Nationala. Creditorii cauta sa analizeze lichiditatea, solvabilitatea si profitabilitatea companiei, dar se uita si la riscurile pe care si le asuma. De asemenea, bancile analizeaza si anumiti factori calitativi, care se refera la calitatea garantiilor aduse de intreprinderi sau la conditiile de piata in care aceasta isi desfasoara activitatea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri