Ce credite cauta o intreprindere?
Lipsa garantiilor limiteaza accesul intreprinderilor la credite
Mai exista solutii pentru sectorul IMM? Statul spune ca nu
3 / 4

Mai exista solutii pentru sectorul IMM? Statul spune ca nu

Desi intreprinderile care au supravietuit primei parti a crizei economice abia isi mai trag rasuflarea, statul sustine ca nu are cum sa le ajute si nici cum sa stimuleze mediul de afaceri mai mult decat prin nemajorarea taxelor si impozitelor.

"Mediul de afaceri sufera si, in acelasi timp, incearca sa sustina economica, incearca sa supravietuiasca. O majorare de taxe si impozite ar fi fost extrem de dureroasa pentru sectorul IMM in contextul in care mediul economic este dificil si pe plan mondial, nu numai local. Majorarea impozitelor ar fi fost cea mai proasta masura", explica Lucian Anghel (foto), economistul-sef al Bancii Comerciale Romane.

Economistul BCR a mai adaugat ca totusi intreprinderile trebuie sustinute ca si acestea sa poata sustine economia.

Intreprinderile asteapta ca bancile sa mai coboare nivelul dobanzilor si situatia economica sa se amelioreze pentru a putea obtine din nou finantare de la banci.

"Intreprinderile mici si mijlocii care mai sunt active, pentru ca zeci de mii de firme s-au inchis, abia isi trag rasuflarea. Extrem de util pentru aceste intreprinderi ar fi daca ar exista o viziune coerenta si eficienta pentru evolutia economiei romanesti. Companiile nu isi pot face un buget, nu isi pot planifica investitii si nici nu acceseaza finantare daca nu stiu la ce sa se astepte in perioada urmatoare", sustine Vasile Puscas.

Pe de alta parte, Romania se numara printre economiile Europei de Sud-Est, unde accesul la finantare pentru intreprinderi este cel mai dezvoltat, potrivit unui studiu al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri