Ultimele 12 luni de criza. Evolutia asigurarilor
Paradigmele economiei mondiale se reaseaza. Ce urmeaza in asigurari?
Asigurarile romanesti vs alte piete
Lectia primului an de criza
Ce probleme persista in asigurari
Solutii propuse
6 / 7

Solutii propuse

Solutiile revigorarii pietei asigurarilor, si nu numai, tin de reducerea la centru, a tuturor politicilor si strategiilor fata de client, este de parere Bucsa.

„Gasirea canalelor directe de abordare, apropierea fata de acestea si politicile de fidelizare , ar putea sa fie caile de succes pentru redresarea industriei. Bineinteles, aceastea se pot face numai printr-o retea de distributie profesionista si dedicata. Nu exclud varianta reconversiei profesionale, in acest moment de criza, a specialistilor din alte domenii mai afectate, decat industria asigurarilor”, explica Bucsa, care crede ca piata romaneasca a asigurarilor, va termina anul 2009 cu o scadere totala de pana in 5 %.

Cat despre anul 2010, adauga managerul Euroins, probabil va avea un trend usor crescator fata de 2008, recuperandu-se cel putin pierderea din acest an. In ceea ce priveste rezultatele Euroins, Bucsa spera sa terminam anul, cu o cifra de peste 200 milioane de lei, „ceea ce ne va permite ocuparea unei noi pozitii intre primele 10 companii de profil”.

In ceea ce priveste dezvoltarea asigurarilor de viata, Coman considera ca un stimulent pentru dezvoltarea este introducerea deductibilitatii fiscale ale acestor produse care ar influenta pozitiv atat sectorul de business to business, cat si cel al persoanelor fizice.

“Un alt factor care poate genera crestere este dezghetarea sectorului creditelor ipotecare in urma introducerii programului “Prima casa”. Cresterile din acest sector au generat constant venituri pentru industria asigurarilor de viata, bancile reprezentand al doilea canal ca importanta in distributia acestora”, adauga ea.

In ceea ce priveste revenirea spre un trend ascendant, segmentul life ar putea iesi din declin odata cu deblocarea pietelor financiare, care sunt corelate cu componenta de economisire si investie a asigurarilor de viata, fenomen care deja a inceput in opinia lui Shah Rouf.

Pe partea de asigurari de viata, Coman mai estimeaza ca in anul 2009 piata de asigurari de viata va stagna, cu un volum de prime brute subscrise in jurul cifrei de 1,8 miliarde lei. “In conditiile revenirii economiei pe un trend pozitiv in 2010, credem ca aceasta crestere se va reflecta si evolutia asigurarilor de viata. Exista premise si pentru o crestere mai accelerata a pietei asigurarilor de viata pe fundalul introducerii mult asteptatului tratament fiscal egal cu cel al pensiilor facultative, demers aflat pe agenda asociatiei asiguratorilor de viata din Romania”, concluzioneaza sefa ING, pentru Wall-Street.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri