Increderea in bancile din Romania a fost zguduita de falimentul Lehman Brothers
Creditele cu buletinul sau activele toxice din Romania
Restructurarea  cuvantul de ordine in banci
BNR  de la debitor la creditor net al sistemului bancar
2 / 5

Creditele cu buletinul sau activele toxice din Romania

Sistemul bancar romanesc nu a avut active toxice de talia celor din Statele Unite ale Americii, dar nici „curat” nu a fost, deoarece credite acordate doar cu buletinul in perioada 2007 – 2008 au ajuns, acum, sa dea cele mai mari batai de cap bancherilor.

Companiile din Romania au observat, incet, dar sigur, ca vanzarile lor scad puternice, ca finantarile de la banci se obtin tot mai greu, iar marjele de profit se diminueaza drastic. Cand veniturile scad drastic se impun taieri semnificative ale cheltuielilor, si cum companiile din Romania cheltuiau cel mai mult cu salariile, ele au inceput restructurarile de personal, bonusurile au disparut, iar salariile au fost diminuate.

Fara aceleasi venituri ca si pana la inceputul crizei, romanii nu au mai putut sa isi plateasca ratele la credite, in special cei care au contractat imprumuturi doar cu buletinul.

Seful Biroul de Credit, Serban Epure, admitea, in martie 2009, ca cei mai multi restantieri romani au o datorile relativ mica la un credit de consum, acordat fara solicitarea unor garantii. De asemenea, tot Biroul de Credit anunta atunci ca de la inceputul anului 2009 se constata o incetinire a creditarii populatiei, precum si un ritm de crestere a restantelor ridicat.

De la inceputul crizei in Romania – septembrie 2008 – si pana la sfarsitul lunii iulie a acestui an restantele la credite s-au majorat cu aproape 175%, ajungand la 5,9 miliarde lei, fata de 2,15 miliarde lei cat erau initial. Economistii sustin ca restantele vor continua sa creasca.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri