Increderea in bancile din Romania a fost zguduita de falimentul Lehman Brothers
Creditele cu buletinul sau activele toxice din Romania
Restructurarea – cuvantul de ordine in banci
BNR – de la debitor la creditor net al sistemului bancar
4 / 5

BNR – de la debitor la creditor net al sistemului bancar

Nu doar bancile comerciale si-au schimbat strategia de lucru in primul an de criza din tara noastra, ci si Banca Nationala a Romaniei, care a trecut la pozitia de creditor net al sistemului bancar local, dupa ce mult timp a fost debitor net.

Premisele reducerii rezervelor minime obligatorii (pe care bancile comerciale le constituie la banca centrala) si ale scaderii dobanzii de politica monetara urmau sa fie exterm de clare abia atunci cand BNR va ajunge in pozitia de creditor net al sistemului, iar inflatia se va reduce, spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (foto), in 2008 inainte de inceperea crizei.

Schimbarea pozitiei BNR s-a vazut cel mai bine in luna octombrie a anului 2008, adica la inceputul primului an de criza, cand lichiditatea din banci a disparut, iar atacul speculativ asupra leului coroborat cu neincrederea manifestata fata de institutiile de credit au condus la retrageri masive ale economiilor.

Bancile au imprumutat in octombrie 2008, de la BNR, 49 miliarde lei (13 miliarde euro) prin intermediul facilitatii de credit (creditul lombard), de 28 de ori mai mult fata de suma totala astfel imprumutata in perioada ianuarie - septembrie 2008.

Institutiile de credit din Romania au apelat mai mult la acest imprumut de ultima instanta, pentru care au platit 14,25% pe an, in conditiile in care, in octombrie, dobanzile din piata interbancara au crescut foarte mult, cotatiile date de banci depasind in unele zile 100% pe an.

Mai mult, in prima parte a lui 2009, Consiliul de Administratie al BNR a inceput sa taie dobanda de politica monetara, masura mult ceruta de bancheri, dar pentru care sperantele erau slabe. Dobanda cheie stabilita de BNR a scazut cu 1,75 puncte procentuale de la inceputul crizei, de la 10,25% pe an cat era in septembrie 2008, pana la 8,5% in prezent, iar tendinta este de reducere in conditiile in care rata inflatiei anuale s-a diminuat pana la sub 5%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri