Increderea in bancile din Romania a fost zguduita de falimentul Lehman Brothers
Creditele cu buletinul sau activele toxice din Romania
Restructurarea – cuvantul de ordine in banci
BNR – de la debitor la creditor net al sistemului bancar
3 / 5

Restructurarea – cuvantul de ordine in banci

Desi au incercat sa ascunda acest lucru, bancile au initiat si ele, ca orice companie ce cauta sa isi mentina profiturile, ample programe de restructurare. Acestea s-au axat pe reducerea personalului, stoparea extinderii retelei teritoriale sau chiar reducerea ei, renegocierea chiriilor si taierea bonusurilor.

Cele mai importante procese de reducere a cheltuielilor s-au petrecut in Bancpost si ING Bank Romania, ambele insttutii apeland la reducerea cheluielilor salariale prin introducerea concediului fara plata, pe baza voluntara.

De asemenea, Banca Comerciala Romana si BRD-Groupe Societe Generale, primele doua banci din sistem dupa valoarea activelor au redus, in ultimul an, numarul de salariati cu aproximativ 1.000. Si Raiffeisen Bank va reduce in acest an numarul angajarilor, iar plecarile salariatilor vor face ca personalul bancii sa scada natural pana la finalul lui 2009, in conditiile in care la sfarsitul lui 2008 banca avea 6.800 de angajati.

Tot in ultimul an angajatii Credit Europe Bank au cerut sprijinul Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB), dupa ce banca a decis inceperea unei proceduri de restructurare, prin care salariatilor li se cerea sa-si semneze demisia, pentru a evita plata salariilor compensatorii.

Restructurarile din banci nu s-au oprit aici, institutiile de credit initializand si ample programe de modificare a creditelor neperformante, prin reesalonari, rescadentari si amanari de la plata.

BCR a restructurat, pana in prezent, aproximativ 2.500 de credite ale persoanelor fizice care au inregistrat intarzieri la plata, circa 70% dintre acestea fiind imprumuturi ipotecare. Banca Transilvania a lansat o platforma anti-criza ce cuprinde o facilitate de restructurare a creditului pentru IMM-uri menita sa sustina companiile in contextul dificil al crizei financiare mondiale.

Mai drastici, ungurii de la OTP Bank Romania au restructurat peste 2.000 de credite de la inceputul anului, insa au inceput si procedura de executare a clientilor ce nu si-au platit datoriile nici la doua luni ce au fost restructurati.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri