Criza la bursa – momente dramatice si lucruri de retinut
“Revenirea va pleca tot din zona financiara”
Cum s-a vazut criza de la etajul 12 al Alpha Bank
Sistemul bancar si cel bursier – doua notiuni complementare
2 / 5

“Revenirea va pleca tot din zona financiara”

Stere Farmache sustine ca revenirea economiei va veni tot din zona financiara, acolo unde de altfel a izbucnit criza, transferandu-se apoi catre alte sectoare ale economiei.

Cred ca perioada cea mai critica pentru bursa a trecut: am asistat deja in ultimele luni la o revenire (care a corectat caderea poate prea exagerata a pietelor) si de acum ar trebui sa ne asteptam la cresteri usoare, dar de durata. Nu m-as grabi sa estimez cand vom vedea o revenire a economiei reale, este inca prea devreme, dar cu siguranta bursele vor da primele semnale ale revenirii. De obicei, iesirile din marile crize s-au produs prin cresteri si corectii succesive ale pietelor, care au anticipat revenirea economiei pe un trend ascendent sustenabil”, explica Farmache.

El mai spune ca odata ce vom vedea o stabilizare si o revenire a optimismului pe pietele externe mature, sentimentul se va transfera si catre economiile emergente.

“Bursele reactioneaza la deciziile luate de autoritati in vederea iesirii din criza si vor semnaliza primele tendintele de revenire ale economiei”.

Practic, desi momentul prabusirii Lehman Brothers este luat ca punct de reper pentru criza financiara, bursele s-au confruntat cu scaderi inca din ultima parte a anului 2007, indeplinindu-si astfel rolul de a anticipa miscarile din economia reala.

Pe piata romaneasca, scaderile drastice ale cotatiilor au fost dublate de o diminuare vizibila a rulajelor de tranzactionare si, implicit, a veniturilor firmelor de brokeraj independente.

In ultimul an, doar doi intermediari au fost scosi din piata de arbitrul Bursei, Orizont Vest si NHL, dar ambii din cauze de organizare si nereguli la nivel administrativ.

Desi cei mai pesimisti prognozau falimente in piata SSIF-urilor, sau cel putin fuziuni si achizitii, companiile au reusit sa reziste.

Farmache spune ca raul a trecut si jucatorii din piata care au rezistat pana acum, fara sa fie afectati major, sunt ca si salvati.

“Totusi, nu exclud varianta ca o parte din ei sa isi regandeasca business-ul, sa se repozitioneze si sa ia mult mai serios in considerare ideea de fuziune, care poate fi un pas important”, explica el.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri