Criza la bursa – momente dramatice si lucruri de retinut
“Revenirea va pleca tot din zona financiara”
Cum s-a vazut criza de la etajul 12 al Alpha Bank
Sistemul bancar si cel bursier – doua notiuni complementare
4 / 5

Sistemul bancar si cel bursier – doua notiuni complementare

La prima vedere, sistemul bancar si cel bursier ar putea parea concurente. Finantarea prin bursa poate fi o alternativa la creditul bancar, recomandata societatilor care epuizeaza formele traditionale de finantare sau celor care au priceperea sa le combine eficient, desi, in Romania, managerii nu sunt inca atrasi de aceasta oportunitate.

Insa, Farmache spune ca aceste doua notiuni sunt complementare.

“O inclinatie a companiilor spre finantarea prin piata de capital ar influenta pozitiv pozitia bancii vizavi de companie, prin transparenta mai mare a operatiunilor. Apelul la o emisiune de actiuni sau obligatiuni ar permite companiilor ce se afla intr-o relatie de creditare sa isi poata refinanta imprumuturile si sa dobandeasca capitalul de lucru necesar”, explica el.

Mai mult, unele companii au ajuns deja la un nivel ridicat al creditarii si piata de capital ar putea fi o supapa. Din pacate insa, obstacolul este intelegerea limitata a unor manageri, mai ales in situatii de criza, a modalitatilor alternative oferite de piata si retinerea fata de cerintele de transparenta pe piata de capital.

“Bancile manifesta o prudenta fireasca in aceasta perioada. Managerii companiilor s-ar putea finanta prin oferte de actiuni si/sau obligatiuni adresate investitorilor care sunt dispusi sa evalueze si asume diferit riscurile investitionale.”, sustine Farmache.

Asa cum o companie trebuie sa intocmeasca o documentatie si sa prezinte un proiect pentru a convinge banca sa-i acorde creditul, si la Bursa trebuie sa reuseasca sa isi convinga investitorii sa cumpere actiuni.

Un alt obstacol in abordarea bursei de catre companii este lipsa unor strategii si proiecte pe termen lung, cu care managerii ar trebui sa se prezinte in fata investitorilor.

“Finantarea pe piata de capital presupune o pregatire prealabila a societatii, pentru o pozitionare favorabila. O data realizata aceasta pregatire, se deschide accesul la finantarea pe piata de capital.

In plus, el spulbera si mitul conform caruia cresterea ratelor dobanzii afecteaza direct investitorii si piata de capital.

“Este clar ca o bursa functioneaza bine si se dezvolta intr-un climat economic stabil, cu o rata mica a inflatiei si dobanzilor. Insa acesti indicatori reflecta in fapt starea economiei reale”, explica Farmache.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri