Criza la bursa – momente dramatice si lucruri de retinut
“Revenirea va pleca tot din zona financiara”
Cum s-a vazut criza de la etajul 12 al Alpha Bank
Sistemul bancar si cel bursier – doua notiuni complementare
1 / 5

Criza la bursa – momente dramatice si lucruri de retinut

Stere Farmache conduce Bursa de Valori Bucuresti din 1995, odata cu reinfiintarea institutiei. Pana in 2007, cand a fost ales presedinte, el a ocupat postul de director general.

In toti acesti ani, piata de capital romaneasca a trecut prin diferite momente, a crescut, s-a comprimat a trait criza financiara din 1997, a facut pasi in procesul de maturizare.

Turbulentele economice de anul trecut au surprins intreaga lume prin amploarea neasteptata a falimentelor si a scaderilor abrupte.

Momentele dramatice, precum prabusirea Lehman Brothers pe 14 septembrie 2008, nu au trecut fara efecte in piata romaneasca, care a trait momente unice in istoria sa moderna – suspendarea sedintei de tranzactionare din cauza scaderilor foarte mari.

Astfel de momente nu sunt foarte frecvente, o scadere asa dramatica nu vine in fiecare zi. Pentru astfel de cazuri Bursa avea prevazute masuri si proceduri, ele au fost aplicate, dar analiza ulterioara a demonstrat ca este necesara modificarea lor, astfel incat sa ne ofere mai multa flexibilitate in luarea unor decizii care sa raspunda mai bine nevoilor participantilor din piata ”, spune Farmache.

Dupa aproape un deceniu in care Bursa a evoluat pe un trend pronuntat ascendent, scaderile abrupte din septembrie - octombrie 2008 au demonstrat ca unele reguli nu erau perfect adaptate pentru cazul unor fluctuatii atat de ample.

Desi multi analisti spun ca varful crizei financiare a fost atins in toamna anului 2008, efectele acesteia s-au propagat la nivelul economiei reale, unde continua sa se faca simtite si astazi.

Stere Farmache spune ca a invatat trei lectii importante din aceasta criza. Prima din ele ar fi ciclicitatea, care este o caracteristica permanenta a economiei si pietelor financiare, de care multi actori ai pietei au uitat atunci cand bursa crestea continuu.

Cea de-a doua invatatura ar fi ca niciodata nu stii totul intr-o criza, nu poti anticipa exact evolutiile.

A treia lectie este ca o criza financiara loveste inegal si cu intensitati diferite, atat geografic, cat si in interiorul aceleiasi economii, la nivel sectorial.

In plus, diminuarea generala a veniturilor a impus un control mai strict al costurilor, un demers dificil si delicat de administrat.

“Vor fi trase cu siguranta multe invataminte din evolutiile recente, dar unele dintre acestea vor fi apoi probabil uitate. Cred ca pe termen scurt se va reduce totusi semnificativ apetitul pentru risc, dar cei care vor depasi aceasta etapa, vor fi mai bine pregatiti pentru a parcurge un nou ciclu economic, al carui inceput nu cred ca este foarte departe”, a mai spus presedintele BVB.

2008 - bilantul unui an istoric


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri